El brot de gastroenteritis que es va detectar la setmana passada a Barcelona i Tarragona pel mal estat de l'aigua embotellada en garrafes o bidons distribuïda en 925 empreses afecta ja 3.166 persones, si bé tan sols una va haver de ser hospitalitzada i ja el diumenge passat va rebre l'alta.

Segons van informar fonts del Departament de Salut de la Generalitat, des que la setmana passada es van detectar els primers casos de gastroenteritis, la xifra d'afectats no ha parat d'incrementar-se i ahir va arribar a les 3.166 persones.

Les fonts consultades van indicar que el més probable és que ja no hi hagi nous casos, encara que la xifra d'afectats sí que podria incrementar-se si algunes persones que ja pateixen els símptomes de la gastroenteritis acudeixen ara al metge, davant la repercussió mediàtica que està tenint aquest brot.

Malgrat que encara es desconeix l'origen del brot, la Generalitat intenta confirmar que el problema podria estar en el procés d'envasament de l'aigua, que es porta a terme a una planta situada a Andorra.

L'empresa Eden Springs Espanya, que va ser la que va distribuir l'aigua, va retirar la setmana passada de forma preventiva més de 6.000 garrafes de 19 litres d'aigua de la marca Font d'Arinsal a les províncies de Barcelona i Tarragona.

Els resultats dels cultius realitzats a diferents afectats apunten que es tracta d'un norovirus, un microorganisme que causa la meitat de casos de gastroenteritis.

Les autoritats andorranes estan portant a terme una investigació sobre com es pot haver contaminat l'aigua de les garrafes, els resultats de la qual seran posteriorment enviats a laboratoris catalans per comparar sengles mostres d'aigua, i es calcula que el procés conclourà en un mínim de deu dies.

Els primers casos del brot de gastroenteritis, que causa vòmits, febre i diarrea, entre d'altres símptomes, van ser detectats entre els dies 12 i 13 d'abril, i des d'aleshores només un dels afectats ha ingressat a un hospital, encara que diumenge passat ja va ser donada d'alta.