El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que els principals objectius del seu Govern en aquesta legislatura passen per «revertir les retallades» en polítiques socials i situar Catalunya «a les portes de l'Estat propi». En la presentació del Pla de Govern per a la present legislatura, aprovat ahir per l'Executiu català i que preveu impulsar 45 lleis en 15 mesos, Puigdemont va explicar en roda de premsa que per fer realitat aquests objectius són necessaris «uns pressupostos que permetin implementar-lo en la seva totalitat».

Segons Puigdemont, el Govern «prioritza les polítiques socials, malgrat l'ofec econòmic i financer i les amenaces de noves retallades que anuncia el Govern espanyol», i fa «compatible l'atenció a les persones amb la creació d'estructures d'Estat».

Així, va indicar que el seu Govern està «netament compromès» amb la recuperació econòmica i aplicarà mesures «internes» per garantir l'Estat del Benestar i també de «defensa externa» davant les «amenaces dels que volen atacar aquest pilar fonamental», va afegir en al·lusió al Govern del PP.

En la seva primera conferència de premsa en complir-se els 100 dies al capdavant del Govern, Puigdemont va explicar que, en aquest període «excepcional» amb una legislatura que hauria de finalitzar en 15 mesos, l'Executiu impulsarà fins a 45 lleis, una part d'elles dedicades a articular les «estructures d'Estat». El president català manté el termini de 18 mesos de legislatura -dels quals queden 15 -encara que va admetre ahir que unes noves eleccions generals poden «alterar» els ritmes, per la qual cosa va dir que no serà «presoner de cap armadura en forma de calendari». Com a exemple, va indicar que, si fos el cas que s'esgotés el termini i faltessin dos mesos per acabar un mecanisme per reduir les llistes d'espera hospitalària, «qualsevol entendria que un Govern pugui durar 20 mesos». «No estic demanant dos anys més, seria una pròrroga tècnica», va afegir el president.

El pla de Govern inclou 20 àmbits d'actuació i 79 objectius ?desenvolupats en 750 mesures executives, legislatives i normatives, repartides en tres eixos: el social, per construir «un país més just», l'econòmic, per tenir «un país amb més i millor treball», i el de la regeneració, per a una Catalunya «de bones pràctiques».

En l'eix social, Puigdemont es va comprometre que el projecte Pressupostos de la Generalitat garanteixi el «blindatge de les polítiques socials» i va recalcar que la seva aprovació permetrà desplegar el pla de xoc social. Va garantir, també, que el Govern està «absolutament compromès» a assegurar el subministrament de gas, aigua i electricitat a les famílies vulnerables. L'Executiu convocarà en 15 dies els grups parlamentaris per donar compte de les actuacions per desplegar la llei 24/2015 i també reunirà en aquest període la Taula de la pobresa energètica i la de desnonaments.

També va expressar el «compromís màxim» del Govern en l'aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) com a «marc de referència» de l'Executiu davant la LOMCE. «No es pot dir més clar», va afegir.

Quant als refugiats, Puigdemont -que va enviar una missiva directament al comissari europeu d'Immigració de la Unió Europea, Dimitris Avramopoulus- va incidir que la Generalitat vol «participar en la solució» d'aquest problema comunitari i va afegir: «No ens aturarà ningú».

En matèria econòmica, Puigdemont va fixar la «hisenda pròpia» com la «ròtula» de l'administració de la Generalitat i va assenyalar que en els pròxims mesos caldrà dotar aquesta «estructura d'Estat» amb el sistema informàtic i el personal necessari perquè pugui funcionar com a tal i pugui lluitar contra el frau fiscal.

El president català va remarcar, també, que l'acció exterior és «una pota indispensable» perquè Catalunya sigui més competitiva i per evitar deslocalitzacions d'empreses.

En l'àmbit de les infraestructures, va reclamar el traspàs complet del serveis de Rodalies perquè així la Generalitat «pugui deixar de queixar-se» i va recalcar a l'Estat que els perjudicats per l'actual gestió del servei «no és el procés sobiranista, són els ciutadans».

Puigdemont va apostar també per un «front polític» per impulsar el Corredor Mediterrani, ja que «tristament» el Govern central no ho considera una «assignatura inexcusable».

El president de la Generalitat va considerar possible que s'arribi a un consens entre tots els actors implicats en el projecte de macrocomplex turístic BCN World que eviti haver de convocar una consulta territorial al respecte. «El projecte ha anat madurant en la direcció correcta», va afirmar.

Els pressupostos

El president de la Generalitat va avisar que els pressupostos són la «gasolina» perquè el pla de govern funcioni i perquè ho faci «amb turbo, no al ralentí». Són, va dir, una «eina indispensable» perquè aquest full de ruta rutlli. Puigdemont va vincular l'execució del document a l'aprovació d'uns nous comptes, però alhora es va mostrar convençut que la CUP els avalarà.

Puigdemont va recordar als cupaires que bona part del pla de xoc depèn d'uns nous pressupostos, va explicar que ja s'estan produint reunions i hi ha interès per part de les dues bandes de treballar a fons els comptes. «Jo sóc dels optimistes, sóc dels que creuen en les bondats de l'acord d'estabilitat pressupostària signat per la CUP, però crec que l'esforç també l'hem de fer nosaltres», va remarcar.

Junta de Seguretat

Puigdemont va urgir el Govern en funcions de Mariano Rajoy a facilitar la convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya i a compartir amb els Mossos d'Esquadra informació sobre l'amenaça que suposa el terrorisme gihadista. El president català va explicar que la Generalitat ha fet saber «als responsables policials europeus» que el dels Mossos és «un cos disposat a participar activament» en la lluita antiterrorista global.