El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que demanarà al cap de l'executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, la celebració d'una consulta. Ho ha avançat aquest diumenge en una entrevista a La Sexta, i de cara a la trobada que mantindran els dos dirigents a la Moncloa aquest dimecres. "Semblaria absurd que amb un programa electoral sobre la independència no hi anés a plantejar el que ha donat raó de ser" del Govern i de la majoria parlamentària sobiranista, ha reblat. A més, Puigdemont considera "perfectament compatible" votar la reforma de la Constitució amb una votació sobre la independència. "S'ha de poder votar si volem un estat independent o no dins la UE; i si és que no a l'estat independent, quina seria l'alternativa?", ha preguntat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avançat que plantejarà a Mariano Rajoy, cap de l'executiu espanyol en funcions, la celebració d'una consulta. Ho farà durant la trobada que mantindran aquest dimecres a Madrid. En una entrevista a La Sexta aquest diumenge al vespre, Puigdemont ha apuntat que no anirà "buit", ni espera tornar-ne, a la reunió a la Moncloa. "Semblaria absurd que jo de president amb un programa electoral sobre la independència no anés a la Moncloa a plantejar el que ha donat la raó de ser" del Govern, de la majoria sobiranista al Parlament i del grup parlamentari de Junts pel Sí.

En aquest sentit, el cap de l'executiu català ha defensat el seu govern com un actor "de diàleg, de negociació i d'acord" i ha afirmat que la possibilitat d'entendre's per part seva existeix. "Només l'acord pot resoldre la situació, no contemplo que no es resolgui per l'acord", ha insistit. Per això, ha convidat qui vulgui a asseure's a la taula de la negociació.

Puigdemont, que ha rebutjat parlar de projecte "antiespanyol" i que Catalunya vulgui "desentendre's" d'Espanya, ha defensat el full de ruta: "No he escoltat ningú reclamant l'Estatut". En aquest sentit, ha recordat que hi ha demandes ciutadanes per canviar l'statu quo i que una part de la societat n'ha identificat la fórmula en un estat propi.

Votar la reforma de la Constitució i la independència

Puigdemont ha apuntat que veu "perfectament compatible" votar la reforma de la Constitució i una votació sobre la independència. "Estem d'acord en posar una votació", ha dit respecte a la reunió que va mantenir amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. "S'ha de poder votar si volem un estat independent dins la UE o no; i si és que no, quina alternativa proposen?", ha apuntat Puigdemont citant alhora la 'Devolution max', que va "obligar a moure posició" el govern britànic de David Cameron després del referèndum d'Escòcia. "Des de la zona de confort no se solucionarà, han de fer propostes, ser valents i imaginatius". Ara bé, sigui el que sigui "no es resoldrà entre despatxos ni entre governs, haurà de passar per les urnes", ha advertit.

Encara sobre la reunió amb el dirigent socialista, el president de la Generalitat ha afirmat que Sánchez no "va mercadejar" amb la posició dels partits catalans sobre la investidura a la presidència del govern espanyol. I ha reblat: "Per un vot afirmatiu caldria negociar la consulta". En ser preguntat sobre una possible abstenció, Puigdemont ha respost que no és "la persona adequada" per fixar la posició de DiL i ERC al Congrés.

Finalment, Puigdemont ha reiterat que no hi haurà una declaració unilateral d'independència i ha insistit que no es produiran buits legals "en cap moment": "De la llei a la llei". El cap de l'executiu, que ha admès que el Tribunal Constitucional no li mereix ni confiança ni gaire credibilitat, espera que la CUP permeti tirar endavant els pressupostos: "Un xec en blanc, no el tinc".