El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera valenciana d´Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori María José Salvador s´han reunit aquest dilluns a València en una trobada en la qual han posat en comú l´exigència al ministeri de Foment d´un calendari concret del Corredor Mediterrani amb terminis avaluables i la creació de la figura d´un coordinador del projecte per fer seguiment de les obres. Així ho han exposat en roda de premsa conjunta en la qual han reclamat l´Estat superar la visió radial i centralista de les infraestructures. Així mateix, els dos governs han anunciat que una pròxima reunió entre la taula estratègica pel Corredor Mediterrani de Catalunya i el Fòrum valencià pel Corredor. Aquestes sinergies en favor del Corredor Mediterrani s´ampliaran a altres territoris per on ha de transcórrer la infraestructura, amb trobades multilaterals amb Andalusia, Múrcia i l´Aragó.

Els eixos de treball entre els dos governs es completaran amb una feina conjunta davant la Unió Europea i amb treballs en l´àmbit tècnic per resoldre aspectes bilaterals com el tram Castelló-Tarragona.

En la seva compareixença, el conseller Rull ha dit que entén el Corredor Mediterrani com un projecte que genera riquesa i crea ocupació a tot l´Estat. En aquest sentit, ha reclamat a Foment que estableixi un calendari "clar, cert, conegut, previsible i avaluable" i ha afegit que "no pot ser que un dels principals misteris que hi ha ara mateix sigui el Corredor Mediterrani". Rull ha explicat que la manca de terminis genera "inseguretat jurídica" a les empreses que tenen capactiat per invertir al seu entorn. Sobre la figura d´un coordinador, el conseller ha exposat que les grans infraestructures disposen d´un coordinador que permete veure com s´executa l´obra.

"No s´hi valen més excuses, no acceptarem calendaris vaporosos, Catlunya i València en hi juguem massa, estem parlant de l´ocupació i el futur de la nostra gent", ha reclamat Rull, que ha afegit que valencians i catalans "som víctimes d´un model centralista que ens fa perdre oportunitats a nosaltres però també al conjunt de l´Estat espanyol en una dinàmica autodestructiva".

En relació amb la Unió Europea, el conseller de Territori ha remarcat que quan el govern valencià i la Generalitat exposen les demandes sobre el Corredor a Europa "parlem el mateix llenguatge" i que, en aquest sentit, parlem d´inversions productives i alt retorn "el llenguatge que entén la Unió Europea".

La consellera valenciana d´Habitatge María José Salvador ha dit que cal "superar la visió radial" de les infraestructures de l´estat espanyol i ha explicat que cal fer visible aquesta reivindicació amb un front comú multilateral també amb l´Aragó, Andalusia i Múrcia. Salvador ha afegit que cal treballar de manera conjunta amb Catalunya per exigir a Foment que acceleri els terminis al tram Castelló-Tarragona i "exercir pressió a Brussel·les".

Sobre la figura del coordinador, la consellera ha lamentat que quan se li va reclamar a la ministra de Foment en funcions Ana Pastor aquesta va dir que la coordinadora era ella mateixa. "No és normal en un estat democràtic que un secretari autonòmic hagi d´anar a peu d´obra per conèixer quin és l´estat de les obres", ha dit la consellera Salvador. En aquest sentit, ha dit que la Generalitat Valenciana treballarà per l´existència de la figura d´un coordinador per al Corredor Mediterrani per fer seguiment i obtenir informació "que en aquests moments no tenim".