El portaveu de DiL al Congrés i exconseller de Presidència Francesc Homs va afirmar ahir que la Fiscalia està a l'"expectativa" de si haurà investidura o si s'han de repetir les eleccions generals, per decidir si s'activen en la causa sobre la consulta sobiranista del 9-N.

"El que a mi m'arriba, així, de comentaris de passadissos, és que s'activaran si hi ha investidura o esperaran, si hi ha eleccions, dos o tres mesos a moure els papers", va indicar Homs, en una entrevista a l'emissora Rac-1, segons un comunicat de la cadena.

Homs està pendent que el Tribunal Suprem decideixi si l'investiga pel seu paper en la celebració del 9-N, atès que és aforat davant aquesta instància judicial per la seva condició de diputat de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés. "Com que sóc diputat i la meva part ha saltat al Suprem, ara estan a l'expectativa sobre si en els pròxims dies continua la legislatura o no", va indicar Homs.

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa del 9-N va remetre al març passat al Suprem tot el cas, a l'entendre que els fets atribuïts a Homs no es poden desvincular dels comesos per l'expresident català Artur Mas.

El Suprem va rebre l'exposició raonada del TSJC i va acordar estudiar únicament la relativa a Homs i tornar la resta a Catalunya.

Homs va indicar a més que, mentre en el cas Nóos l'acusació contra la Infanta Cristina se sustenta únicament per la presència del sindicat Manos Limpias, que divendres va ser escapçat amb la detenció del seu dirigent Miguel Bernad en una operació per suposada extorsió, en el cas del 9-N és la Fiscalia la que pretén "ficar a la presó" a Mas, a ell i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Sobre Manos Limpias, va indicar que a ell no l'han intentat extorquir: "un sindicat feixista d'aquestes característiques ho hagués tingut molt difícil".

Reunió Rajoy-Puigdemont

D'altra banda, Homs va assegurar que el president català, Carles Puigdemont, posarà sobre la taula a la reunió que mantindrà amb el president del Govern, Mariano Rajoy, tant el procés català com qüestions del "dia a dia" que s'han de resoldre amb urgència.

Un dels punts en els quals espera que el Govern doni algun tipus de resposta a la reunió de dimecres que ve és sobre els aspectes relatius al dèficit de les autonomies. Homs va recordar que serà la primera reunió entre un president del Govern i un de la Generalitat des de fa un any i mig. "Hi ha una cosa pitjor que no haver fet cap reunió abans i és que del plantejament de les propostes que va fer el president Artur Mas no vam obtenir cap resposta, i moltes demanaven el simple compliment de les lleis vigents".

Mentrestant, la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, considera que la reunió entre el president del Govern, Carles Puigdemont, i el cap de l'executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, "arriba tard, s'hauria d'haver fet abans". Malgrat tot, espera que Rajoy escolti "les reivindicacions legítimes" però que rebati "els arguments tramposos" quan es trobi aquest dimecres amb el dirigent català i va acusar el Govern de fer "una política del victimisme". "El que no pot fer Rajoy és amagar el cap sota l'ala i pensar que se solucionarà sol", va apuntar. Per això li va recordar que la situació a Catalunya s'ha de "gestionar" amb diàleg i política. Al seu torn, va reclamar al Govern que "abandoni el full rupturista" i que negociï amb l'Estat. La trobada "arriba tard però esperem que serveixi d'alguna cosa", va clamar la dirigent.

Albiol critica el PSC i C's

Finalment, el líder del PPC al parlament català, Xavier García Albiol, es va mostrar preocupat per la fallida del bloc constitucionalista a Catalunya, amb un PSC que se sent "més còmode" en posicions nacionalistes i amb Ciutadans abandonant "allò que fins ara havia defensat". García Albiol va defensar la necessitat que es visualitzin determinades accions dels anomenats partits constitucionalistes (PP, PSC i Ciutadans), perquè és una forma de transmetre un missatge positiu a la part de la població catalana que no és independentista.