Líders històrics de la CUP i de l'esquerra independentista han denunciat a través d'un manifest la "desorientació estratègica" que està patint el procés sobiranista. El document, signat per representants destacats com Antonio Baños, Carles Castellanos o Antonio Infante, reclama una "estratègia independentista compartida" i denuncia que hi ha "un excés de partidisme", "empantegament institucional i desmobilització social". El manifest, que s'ha difós aquest dissabte i que rubriquen un centenar de persones, lamenta que "sectors de la dreta i la burgesia catalanes" hagin "matisat" els seus avenços donant lloc a "dinàmiques dilacionistes i mancances de fermesa", que "l'ANC hagi perdut en els darrers mesos el seu paper mobilitzador", i afegeix que la CUP i l'esquerra independentista també haurien de fer autocrítica de la seva tasca.

Sota el títol de "Fer política independentista i d'esquerres, construir la República Catalana", els signants del manifest afirmen que "alliberament nacional i justícia social són indestriables", i que "no hi haurà un procés de transformació radical sense ruptura independentista, i no hi haurà independència real si no és a través d'un procés d'apoderament popular que posi la política i l'economia al servei de la majoria".

El text aposta per un "procés constituent participatiu i de base" coordinat amb la feina de les institucions, el desplegament d'estructures d'estat i la creació de l'Assemblea de Representants Electes per "fer front als embats" judicials de l'Estat.