El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va recomanar ahir establir un marc normatiu que faciliti al metge la comunicació automàtica a l'empresa d'un pacient de la seva situació de baixa, garantint el secret professional i amb la finalitat d'evitar riscos per a terceres persones.

Arran del debat sobre els límits del secret professional originat per l'accident que va tenir lloc al març del 2015 d'un avió de la companyia aèria Germanwings, quan un copilot amb una malaltia psíquica va estavellar l'aeronau als Alps francesos provocant la mort de 150 persones, el CoMB va encarregar a un grup d'experts l'elaboració del document El secret professional mèdic i la protecció a tercers.

L'informe, presentat ahir pel president del CoMB, Jaume Padrós, assenyala la necessitat que existeixi un flux bidireccional d'informació entre la medicina assistencial i l'empresarial, mitjançant el qual es comuniqui de forma automàtica la situació de baixa i alta d'un treballador a través de la Seguretat Social.

Padrós va explicar que «no es tracta d'informar sobre el diagnòstic del pacient, sinó només d'avisar sobre que se li ha donat la baixa», i va assenyalar a més que «trencar el secret professional en cas de risc a tercers no consisteix a explicar a tothom que un pacient té una malaltia, sinó comunicar-ho a la persona corresponent i només aquells aspectes rellevants».

«És increïble que en una època caracteritzada per les tecnologies i la informació, el mecanisme perquè una empresa conegui que un treballador està de baixa depengui de la voluntat del malalt de portar els papers», va afirmar Terés, que va considerar que la relació entre els metges de capçalera i els d'empresa «probablement» va ser un dels factors que van fallar en l'accident de Germanwings».

El secret professional, segons va explicar Padrós, «s'ha de revelar en cas que, amb el silenci, el metge consideri que existeix un probable perjudici per al propi pacient o per a terceres persones», i va afirmar que, a més del diagnòstic de malalties mentals, aquest també s'ha de trencar per malalties contagioses.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va expressar el seu suport a la proposta i va assegurar haver parlat amb el doctor Padrós per concertar una entrevista i abordar la proposta feta hores després que un mosso d'esquadra matés la seva dona i se suïcidés a Sant Feliu de Llobregat.

El conseller va assenyalar la «necessitat de crear marcs estables de comunicació entre determinats professionals, no només en l'àmbit policial, quan determinades informacions mèdiques poden ser rellevants".