El síndic de greuges, Rafael Ribó, va alertar ahir al Parlament que les pistoles elèctriques no s'haurien d'utilitzar contra persones que estiguin amb una alienació mental, encara que fos transitòria, perquè els podrien causar danys importants, o fins i tot la mort, i seria injust per a una persona que en un moment determinat no comprèn una ordre policial.

Ribó va explicar al Grup de Treball sobre l'ús policial de pistoles elèctriques que no hi ha informes concloents sobre les conseqüències per a la salut d'aquestes armes, però va alertar que sí que hi ha evidències que no s'haurien d'utilitzar contra persones vulnerables com infants, ancians, embarassades, malalts del cor o drogades, a més dels que pateixen alguna afecció mental greu. En cas de dubte sobre alguna d'aquestes circumstàncies, se n'hauria de descartar l'ús.

Es dóna la circumstància que aquestes pistoles s'han usat a Catalunya en més d'una ocasió contra persones alienades mentalment i és un dels exemples que els sindicats policials posen per justificar la seva compra i regulació.

En la seva compareixença, la primera del grup de treball, el síndic va explicar l'informe que ja va presentar públicament fa unes setmanes i en va reiterar les conclusions.

Així, aquestes armes tampoc s'haurien d'usar per obligar a complir ordres policials, durant les detencions o en manifestacions, excepte si hi ha un risc elevat i immediat per a la vida d'alguna persona.

Ribó va subratllar la posició del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa (CPT), que mostra preocupació per l'ús abusiu que es pugui fer de les pistoles elèctriques. Tem que, pel fet que no són armes letals, es premi el gallet amb més facilitat que amb les pistoles tradicionals. Per aquest motiu, va elaborar uns estàndards adreçats als estats membres del Consell d'Europa.

El síndic, a més, va alertar que el Govern català desconeix el nombre de policies locals que disposen i fan ús de les pistoles elèctriques i tampoc no ha pres cap mesura per garantir-ne el control des d'una perspectiva de drets humans. Ha estat el síndic, en el marc d'aquest informe, qui ha recopilat les dades i n'ha extret una relació actualitzada. Segons aquestes dades, del total de 213 cossos de policia local d'arreu de Catalunya, 31 disposen, com a dotació oficial, d'una pistola elèctrica o més. D'aquests, només 21 en tenen en servei, i n'hi ha sis més en perspectiva. En total, hi ha 54 pistoles, que només cinc policies locals han utilitzat en una o dues ocasions.