La seu de la Fundació Roure de Barcelona ha acollit la presentació de la quarta edició de 'La fam no fa vacances', coordinada de nou pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya. L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, Roser Brutau, la directora de la Fundació Roure, Salut Camps i la directora del programa Rebost de la Fundació Roure, Soco Delàs.

L'objectiu de 'La fam no fa vacances' és recollir aliments bàsics i donar visibilitat a les entitats d'ajuda social i acostar la seva tasca a la ciutadania. El context que ha portat els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya a coordinar aquesta quarta edició és el 20 % de la població catalana que es troba sota el llindar de la pobresa, la precarietat alimentària persistent i la demanda creixent d'aliments per part de les entitats d'ajuda social.

Ha iniciat el torn de paraula Soco Delàs que ha explicat el projecte del Rebost de la Fundació Roure, que fa molts anys que reparteix aliments i que “en els darrers dos anys i mig hem passat d'un a tres dies de repartiment d'aliments a la setmana per poder donar resposta a la creixent demanda. Des de la Fundació no ens limitem a proveir d'aliments a les persones beneficiàries, sinó que també fem escolta i acompanyament en les situacions que genera la pobresa.”

El Rebost, que actualment atén una seixantena de famílies, compta amb la col·laboració de persones voluntàries. La seva directora, Salut Camps, ha explicat que “estem engegant el Rebost Comunitari, un projecte més ampli que aplegarà diferents entitats dels barris de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera. D'aquesta manera optimitzarem els recursos i es podran atendre millor les necessitats.” El projecte també busca la implicació de les persones beneficiàries en el dia a dia de la Fundació per tal de treballar conjuntament amb els serveis socials en la seva reinserció i contribuir a la creació d'una xarxa social que va més enllà de la recollida i aprovisionament d'aliments. La Fundació compta amb altres serveis com ara una botiga de segona mà i una bugaderia solidària, a més del centre de dia per a persones que viuen soles, servei de dutxes socials i menjador per a àpats en família.

Enguany, tot i que la xifra de persones beneficiàries a Catalunya ha manifestat un lleu descens, de 250.000 a 235.000, la situació de precarietat alimentària de moltes famílies, malauradament, encara persisteix. En aquest sentit, Roser Brotau, vicepresidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, ha animat a “entitats culturals, clubs esportius, escoles i empreses, a organitzar activitats solidàries durant els mesos de maig i juny amb la finalitat de recollir aliments bàsics per a les entitats socials del seu entorn més immediat, donat que La fam no fa vacances és una campanya de proximitat”.

L'acte ha finalitzat amb la visita a les instal·lacions de la Fundació Roure per conèixer més de prop l'abast de les seves actuacions.

Quins són els objectius de “La fam no fa vacances”?

Recollir aliments bàsics per contribuir en les necessitats alimentàries dels més de 235.000 beneficiaris atesos. Sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa al nostre entorn i posar de relleu la tasca de les més de 700 entitats que col·laboren amb el Banc dels Aliments de Catalunya i favorir una col·laboració continuada amb el Banc dels Aliments i amb la seva xarxa de distribució alimentària durant tot l'any, creant vincles de manera local per a què aquestes entitats també puguin rebre ajuda en moments puntuals.

Com col·laborar amb “La fam no fa vacances”?

Al lloc web es podran consultar les activitats i actes que es vagin confirmant arreu del territori per a què la població pugui saber on poder fer les seves donacions d'aliments. També es podran fer donacions on line d'aliments a través del web del Banc dels Aliments, a través de l'enllaç corresponent.

Les associacions, entitats culturals, clubs esportius, escoles, empreses... interessats en organitzar una activitat solidària de recollida d'aliments en benefici a una entitat propera, han de contactar amb el Banc dels Aliments de la seva demarcació.