La CUP va fer una crida a tots els grups parlamentaris a «desobeir» el Tribunal Constitucional (TC) desplegant immediatament la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica,i va anunciar que presentarà una proposta de resolució al Parlament perquè els partits es posicionin.

Davant d'això, Junts pel Sí es va mostrar «disposat a tot» per «ajudar» el Govern per fer front a la pobresa energètica de moltes famílies catalanes, com per exemple en el desplegament de la llei vigent, encara que «de moment» no es planteja la desobediència al TC com reclama la CUP.

L'Alt Tribunal va estimar parcialment divendres el recurs de l'Executiu contra el Codi de Consum català, i va anul·lar els articles de la citada norma que prohibeixen a les companyies tallar el subministrament de gas i electricitat en cas d'impagament de factures, si bé aquest decret del Govern ja no estava vigent, ja que va ser substituït per la llei contra la pobresa energètica aprovada l'any passat.

En roda de premsa a la cambra catalana, el portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va recordar que l'esmentada llei està «vigent» i és una «eina» per afrontar aquesta situació, a falta que es «desenvolupi el reglament».

«Hi ha un compromís del passat ple sobre la pobresa que el Govern desenvolupi aquest reglament en el termini de dos mesos. Encara no han acabat els dos mesos i el Govern ja està treballant, està molt avançada la redacció d'aquest reglament. Esperem que es pugui aprovar aviat, en els pròxims dies», va assenyalar Torrent.

En tot cas, va evitar «anticipar-se als esdeveniments» en ser preguntat sobre com actuarà el seu grup si el TC tomba també aquesta llei. «Però ja hem dit que estem disposats a fer de tot, i quan dic tot és tot, per ajudar el Govern a tenir instruments per garantir que a les famílies no se'ls talli la llum, electricitat o gas, ni siguin desnonades», va afegir.

Davant «l'amenaça» que també aquesta llei sigui recorreguda per part de l'Estat, va insistir que JxSí «no desistirà» en «plantejar eines que serveixin al Govern per ajudar les famílies», com ja es va fer en la passada legislatura, «quan a cada moment en què un decret o llei era recorregut i anul·lat plantejàvem alternatives».

«I si es dóna el cas en els pròxims dies (respecte a la llei de pobresa energètica), també plantejarem alternatives. Però ara seria avançar-nos als esdeveniments. El Govern de moment segueix treballant en el reglament», va assenyalar Torrent. Sobre si entre aquestes alternatives podria estar la desobediència que reclama la CUP, Torrent va ser clar: «De moment no ens ho hem plantejat».

Però sí va deixar clar que la pobresa energètica és «una de les prioritats fonamentals d'aquesta legislatura», ja que «estava en el pla d'estabilitat i el pla de xoc. No només és una prioritat, sinó una obsessió del Govern i JxSí. Aquí on puguem actuar i ajudar el Govern, JxSí ho farà».

Paral·lelament, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va reclamar al Govern central que pensi més «en les persones que en les competències» autonòmiques i no recorri la llei basada en la iniciativa legislativa popular de mesures urgents davant l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Baiget va explicar que ahir es va celebrar una reunió bilateral tècnica entre el govern central i el català per abordar la situació després del veredicte del TC i per evitar, per part de la Generalitat, que l'Executiu recorri ara la llei de la ILP. El conseller va assenyalar que el termini de les converses s'esgota el 5 de maig.