El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no té gaires esperances dipositades en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), convocada per demà a Madrid. Junqueras veu «altíssimament improbable» que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, accepti les reivindicacions catalanes, centrades en la flexibilització del sostre de dèficit per a les autonomies».

El número 2 de l'executiu català va celebrar que altres comunitats autònomes, com el País Valencià i les Balears, s'hagin sumat a Catalunya en les crítiques cap a les decisions econòmiques de l'Estat. Junqueras va explicar que mantenen contactes «diaris» amb diferents responsables d'economia autonòmics, però no va voler aclarir si s'havia construït un front comú per abordar la reunió del CPFF.

El vicepresident del Govern va considerar molt important que «els mercats financers, les institucions europees i la ciutadania» percebin que el ministeri d'Hisenda actua de manera «arbitrària» per reservar-se la major part del sostre de dèficit que la UE exigeix a l'Estat.

Junqueras va lamentar que Montoro prengui aquestes decisions que perjudiquen l'economia catalana, però també l'espanyola. «Si l'economia catalana no creix, la capacitat d'endeutament de l'Estat es veurà tremendament afeblida», va subratllar el vicepresident.

Els representants del Govern en la reunió de demà seran el conseller Raül Romeva i el secretari d'Economia, Pere Aragonès. Junqueras serà a Itàlia visitant a diferents empreses interessades en invertir a Catalunya i acompanyant empresaris catalans interessats en fer el mateix al país transalpí. «El ministre va convocar la reunió amb tres dies d'antelació. Teníem compromisos prevists», va explicar. El viatge a Itàlia no va descartar que també l'acabi portant a veure «amics» al Vaticà de la seva època d'investigador a l'Arxiu Secret de la Santa Seu. Va declinar, però, demanar cita amb el Papa Francesc.

Catalunya no rebutja participar en les reunions multilaterals, però Junqueras va recalcar que no és el format que més agrada al Govern. «És evident que sempre és millor la bilateralitat», va indicar. En tot cas, va reiterar que l'objectiu de la Generalitat és fer que Catalunya esdevingui un Estat i disposi de totes les eines per gestionar la seva economia per evitar, entre d'altres, «que el total del pressupost el decideixi el ministeri d'Hisenda».

Actualment, Junqueras treballa per presentar el pressupost a finals de maig i va insistir que no inclourà cap retallada, tot i les exigències del ministre d'Hisenda. El que farà en els propers dies el seu departament serà contestar la carta que van rebre la setmana passada per explicar a Montoro que els límits de dèficit actuals són «inassumibles».