La Guàrdia Civil va detenir més d'una desena de persones en una operació contra una xarxa de suposats narcotraficants que actuava a l'àrea de Barcelona, en què van intervindre un contenidor al port de la capital catalana carregat amb cocaïna.

Segons van informar fonts pròximes al cas, en l'operació, que continua oberta, es van registrar des de primera hora del matí diversos locals a Barcelona i en poblacions dels voltants de la capital catalana, i es va intervenir una important quantitat de substàncies, que es van analitzar per confirmar que es tractès de cocaïna.

Els agents es van personar a més al Port de Barcelona, on van localitzar a l'interior d'un vaixell un contenidor carregat amb diversos quilos d'una substància sospitosa, que també van analitzar per corroborar que sigui cocaïna, segons va avançar el diari El País.

El vaixell en què es va trobar el contenidor amb les substàncies sospitoses portava setmanes amarrat al Port de Barcelona, on havia arribat procedent de Panamà.

Els detinguts estan acusats de formar part d'una organització de crim organitzat que suposadament transportava droga a Espanya procedent d'Amèrica del Sud, segons les fonts consultades.

Els investigadors no descarten que al llarg dels pròxims dies es puguin practicar més detencions, segons les fonts. Un dels registres es va dur a terme en un pis del carrer Urgell, cantonada amb Rosselló, de Barcelona.

Aquesta operació és una de les actuacions antidroga més importants des que el febrer del 2014 la Policia Nacional va detenir set persones i va intervenir al port un total de 360 quilos de cocaïna procedents de Colòmbia, ocultes en un contenidor amb un carregament legal de llaunes de cafè en pols.

Aquella operació va permetre comprovar, segons els responsables policials, com cada vegada més les xarxes de narcotràfic amb seu especialment a Colòmbia opten per encarregar a espanyols les tasques de recuperació i posterior distribució de la droga, una vegada enviat el carregament a Espanya, per evitar riscos i no aixecar sospites.

En aquest cas, un càrtel colombià va enviar des de Cartagena de Indias, a Colòmbia, un total de 360 quilos de cocaïna ocults en 717 llaunes de cafè en pols, en un carregament en què hi havia 34 palets amb caixes de cartró amb milers de llaunes, sense que el destinatari real en fos conscient.

La partida més gran de cocaïna al port dels últims anys es va produir el març del 2012, quan la Guàrdia Civil va intervenir un total de 708 quilos de cocaïna de gran puresa, amagats en un contenidor carregat de cocos secs.

En aquest cas la cocaïna va arribar en un vaixell procedent de República Dominicana i es va poder intervenir en un control de trànsit intern quan ja sortia del recinte portuari en un camió. En aquella operació no es van poder practicar detencions perquè els narcotraficants que van enviar la droga van utilitzar el mètode del «ganxo perdut», de manera que van introduir la cocaïna al contenidor sense que l'empresa en tingués coneixement.