Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir l'apoderat de la Pia Unió dels Germans Missioners dels Malalts Pobres de Barcelona per un presumpte delicte econòmic després de la denúncia interposada per l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella. L'arquebisbat va denunciar davant els Mossos d'Esquadra per presumpte frau el frare encarregat de portar la tresoreria de l'orde i va nomenar un comissari per intervenir i protegir l'obra social que duen a terme.

El frare podria haver desviat més d'un milió d'euros d'aquesta entitat amb l'ajuda d'alguns còmplices, segons van informar fonts pròximes al cas. A més, no es descarten noves detencions de persones que haurien ajudat el frare, que no havia fet els vots de castedat, pobresa i obediència, ni és sacerdot. A més, segons la investigació, el frare podria haver comès també altres irregularitats «de caràcter més moral que econòmic» que podrien aparèixer al llarg de la investigació. Davant de les acusacions, l'Arquebisbat de Barcelona va expulsar el frare, procendent del Perú, de l'associació.

Les fonts expliquen que Omella, tot just conèixer que hi podria haver irregularitats econòmiques a l'organització, va decidir denunciar el cas i intervenir directament. L'arquebisbe va decidir personar-se com a acusació particular en aquesta causa denunciada a la policia, sobre la qual espera que, posteriorment, s'obri el corresponent procés judicial previst per la justícia civil ordinària. «Volem transmetre a les famílies i residents dels centres d'acollida que estiguin tranquils perquè farem tot el possible perquè no se sentin desatesos», va assegurar Omella als acollits per la Pia Unió dels Germans Missioners.