El secretariat permanent de CDC va fixar ahir el calendari per a les properes fites del procés intern que estan fent els convergents. La primera data que s'ha de marcar és la del dia 2 de maig, quan el comitè executiu nacional decidirà la pregunta que es plantejarà als militants i als simpatitzants en el referèndum intern que tindrà lloc el 21 d'aquell mateix mes. Entremig, el dia 4 es reunirà el consell nacional per validar la consulta i també la pregunta que hagi plantejat la direcció.

En aquesta consulta participaran els militants però també aquells simpatitzants que hagin participat en el procés de Torn obert, pel qual s'havien de registrar prèviament. Ara bé, l'opinió vinculant jurídicament per decidir si es crea o no un nou partit serà la dels militants, i per això hi haurà dues urnes diferenciades. Així ho va explicar en roda de premsa el coordinador de Règim Intern, Francesc Sánchez acompanyat del vicesecretari d'Estratègia i portaveu de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs.

A més, el 8, 9 i 10 de juliol tindrà lloc el congrés de CDC, ja sigui per crear un nou partit o per fer una refosa de l'actual, en funció del resultat de la consulta interna. El 23 de juliol serà el dia per escollir els lideratges. Mentrestant, el partit està immers en la segona fase del 'Torn obert' i començarà ara amb els anomenats debats d'àmbit, que es divideixen en tres eixos: societat, territori i economia i govern.

El primer àmbit, el de societat, abordarà les polítiques socials, la salut, l'educació, la cultura, la llengua, la igualtat i la reforma horària. Pel que fa a l'apartat territorial, aquí s'hi encabiran els temes de medi ambient, de paisatge, d'aigua, d'organització territorial i de sistema electoral. L'últim eix inclourà comerç, turisme, recerca i universitats, ocupació i empresa, justícia, seguretat, administració pública, transparència, participació i ètica.

Rèplica a les crítiques d'ICV

En la mateixa roda de premsa, CDC va replicar les crítiques d'ICV oïdes durant l'Assemblea del partit sobre l'estratègia política i el sistema organitzatiu de Convergència. Sánchez i Homs van aconsellar a la formació ecosocialista que es preocupi de la seva "supervivència". Sánchez va afegir que CDC és un partit "de centre" que defuig de "l'esquerra dogmàtica que va governar 7 anys a Catalunya", en al·lusió al tripartit.

Davant l'objectiu d'ICV de confluir amb el partit d'Ada Colau, BComú, i amb Podem per construir el "gran partit" de l'esquerra, Homs va remarcar que estan "sembrant les llavors per a un tripartit" que creu que serviria només per "administrar les engrunes d'un món autonòmic on no hi ha marge per prendre decisions".