Ester Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del novembre del 2012, ha assegurat aquest dilluns al migdia que no té cap voluntat especial perquè els dos mossos antiavalots jutjats ingressin a presó, sinó que "es faci justícia". Després de la primera sessió del judici a l'Audiència pel suposat tret de bola de goma que li va rebentar l'ull esquerre, Quintana ha valorat positivament el fet que s'arribi a judici, en nom de totes les víctimes d'actuacions policials que no hi han pogut arribar, i considera que el "judici públic" i moral ja el té guanyat. Ara vol que les nou sessions de judici serveixin per aclarir la veritat i si es demostra que els dos agents "no saben fer la seva feina" no tornin a treballar com a antiavalots.

En el judici, la fiscalia demana dos anys de presó i quatre d'inhabilitació, per lesions imprudents, mentre que l'acusació particular demana nou anys de presó i nou d'inhabilitació per lesions amb pèrdua d'òrgan principal. Les defenses demanen l'absolució al·legant que és impossible, per trajectòria física, que els seus clients disparessin el projectil que va impactar en Quintana i apunten que podria haver estat un tercer agent, que va disparar un projectil viscoelàstic, el casquet del qual va ser trobat per la Guàrdia Urbana prop del lloc dels fets.

El judici ha despertat una gran expectació mediàtica i alguns problemes tècnics amb el so de la sala de vistes. Mossos d'Esquadra antiavalots han desplegat un ampli dispositiu a l'edifici de l'Audiència de Barcelona en previsió de possibles manifestacions contra els policies. De fet, als dos agents acusats se'ls ha permès esquivar la premsa en entrar i en sortir de l'edifici. Quintana ha rebut el suport d'afectats pel cas 4-F, un cas de suposada mala praxi policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En arribar a l'Audiència, Quintana ha dit a la premsa que no té gaire més expectativa que el fet que el tribunal faci justícia, tres anys i mig després dels fets, i es demostri que va ser una pilota de goma policial la que li va rebentar l'ull, i ha opinat que és un judici molt important per les víctimes d'actuacions policials. La seva advocada, Laia Serra, diu que és molt important haver arribat a judici després de les dificultats posades pel "corporativisme" dels Mossos i pel fet que la policia tingués tota la informació sobre els fets, però confia en la justícia. També ha volgut justificar la diferència de petició de pena entre ella i la fiscalia, en considerar que l'acció dels acusats no va ser una imprudència, sinó una acció amb dol eventual, assumint les possibles conseqüències que podia tenir un tret amb bala de goma.

Quintana ja va arribar a un acord de responsabilitat civil amb la Interior, quan el conseller ja era Jordi Jané, que la va indemnitzar fa uns mesos amb més de 260.000 euros, però vol arribar al fons de la veritat per descobrir els autors materials del tret.

L'advocada de Quintana ha intentat que la seva clienta, que ha de declarar aquest dimarts, pogués entrar a la sala de vistes durant la primera sessió del judici, però la fiscalia i les defenses s'hi han oposat, i els magistrats ho han rebutjat.

Durant la sessió també s'han visionat diversos vídeos gravats per càmeres de seguretat i manifestants en aquella vaga on es poden veure algunes protestes i també els instants en que es va produir la lesió de Quintana al Passeig de Gràcia, tot i no veure's clarament l'impacte a la víctima ni que els Mossos disparessin pilotes de goma.