El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha explicat, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que en la trobada ha deixat clar que la seva formació "ha defensat, defensa i defensarà" la celebració d´un referèndum per a Catalunya com a desllorigador del conflicte polític existent. Segons Iglesias, Puigdemont li ha agraït la "convicció" en la proposta i tots dos han coincidit que amb un "govern progressista" a l´Estat seria més senzill establir "una negociació" amb la Generalitat de Catalunya i es frenaria, així, la "unilateralitat" dels independentistes. De fet, el líder de Podem ha assegurat que tant DiL com ERC estarien disposats a "abstenir-se" per facilitar un executiu d´esquerres a Espanya, fins i tot sense plantejar el referèndum com a condició prèvia per fer-ho.

Després de poc més d´una hora i mitja de reunió amb Carles Puigdemont, Pablo Iglesias ha comparegut en roda de premsa per explicar que a la trobada ha aprofitat per remarcar al president que a Podem "complim la paraula donada". "Vam dir que ens semblava fonamental escoltar la veu de la majoria de la societat catalana i defensem el referèndum", ha dit, tot assegurant que, lluny d´apostar per les tesis independentistes, la gent del seu partit prefereix "un nou encaix constitucional que reconegui Catalunya com a nació en un estat plurinacional".

En aquest sentit, el líder de Podem ha demanat que "no hi hagi matisos" en la seva postura al respecte del referèndum, ni tan sols quan s´ha estat negociant la investidura espanyola amb PSOE i C´s. "Nosaltres vam parlar específicament del dret a decidir i això només es pot concretar amb un referèndum o una consulta. Ho hem defensat, ho defensem i ho defensarem. El referèndum és el desllorigador del bloqueig polític amb Catalunya", ha assegurat.

A més, Iglesias s´ha mostrat segur que aquesta opció "creix" en suport i "consens" tant dins com fora de Catalunya. "La prova és que el 20-D va guanyar En Comú Podem a Catalunya i que Podem va quedar primer o segon a molts altres llocs. I això defensant i dient sempre el mateix a tot arreu, que volem un referèndum", ha afegit.

D´altra banda, preguntat sobre com podria un govern espanyol del PSOE i Podem -la seva aposta en les negociacions per la investidura- fer front al full de ruta sobiranista de divuit mesos, Pablo Iglesias ha explicat que ha coincidit amb el president de la Generalitat que el panorama amb un executiu així seria sensiblement diferent. "Estic convençut, perquè així m´ho ha dit també Puigdemont, que seria possible dialogar amb un govern progressista. En el marc del diàleg, per responsabilitat, podria haver la possibilitat d´un acord per un referèndum o una consulta legal. Respectem la unilateralitat que plantegen alguns, però pensem que no és el que desitja la majoria de catalans i creiem que des d´un diàleg es pot arribar a la millor solució i a un referèndum".