El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que dur a terme la retenció de crèdit per complir el dèficit del 2015 que reclama el ministre Montoro implicaria un ajustament d'entre mil i dos mil milions d'euros als pressupostos d'aquest any. Segons va apuntar Aragonès en declaracions a Catalunya Ràdio, aquesta retallada equivaldria a tancar durant un any les presons i l'administració de justícia, a més de tres dels principals hospitals catalans.

El Departament d'Economia i Hisenda va rebre el passat dimecres una carta del Ministeri d'Hisenda en què demana a la Generalitat que efectuï una retenció de disponibilitat de crèdit per complir amb el dèficit del 2015. La carta dóna quinze dies a l'Executiu per proposar com pensa fer aquesta retenció de crèdit, una proposta que posteriorment haurà de validar el Ministeri. Hisenda apel·la a les «mesures coercitives» de la llei d'estabilitat pressupostària en cas d'incompliment de dèficit, tenint en compte que, segons les seves dades, Catalunya va tancar el 2015 amb un dèficit del 2,7%, superant el sostre del 0,7% fixat per l'Estat.

El vicepresident català, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que l'exigència d'Hisenda per complir l'objectiu de dèficit del 2015 «és inaplicable» i va demanar que «aclareixi» i «concreti» la xifra.

Segons va indicar el conseller d'Economia en roda de premsa, la Generalitat manté contactes «polítics» i «tècnics» des de primera hora d'ahir amb el ministeri perquè precisi, tant la xifra que exigeix al Govern català que apliqui com a retenció, com també les retallades en serveis bàsics que proposa, ja que el que no farà aquest últim és «tancar hospitals o escoles».

«No té sentit que Catalunya, que té el PIB més alt i que dedica més percentatge a serveis socials, al final les seves partides (pressupostàries) siguin insuficients i que el ministeri encara vulgui imposar més retallades», perquè «això és una discriminació flagrant», va subratllar el conseller.

Junqueras, que es va reunir durant una mitja hora amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans de la roda de premsa, va assenyalar que havien analitzat el contingut de la carta enviada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a la Generalitat. Segons Junqueras, «entenem que aquest tipus de carta és similar a la que han rebut altres comunitats autònomes», i va considerar «evident» que si el Govern de l'Estat «complís amb les seves obligacions legals respecte a Catalunya, aquesta no tindria cap dificultat a complir les limitacions del dèficit».

Va subratllar, en aquest punt, que «només amb que el Govern complís el dèficit previst a la Llei de Sostenibilitat Pressupostària, o ens pagués el que preveu la disposició addicional tercera de l'Estatut o l'Impost de Dipòsits Bancaris, llavors la Generalitat ja podria complir amb les seves obligacions».

«No és casual que el Ministeri enviï la carta el mateix dia en què el Tribunal Suprem comunica que no tenia raó en el repartiment del dèficit del 2013 que va imposar a les comunitats autònomes», va interpretar Junqueras, que va afegir que «estem davant un ministeri que incompleix a ulls de tothom, i així ho indiquen declaracions que estan fent consellers d'Economia de comunitats governades pel PP». «No compleix el seu sostre de dèficit i el que fa és centrifugar cap a les comunitats autònomes el dèficit que incompleix ell mateix», va retreure el conseller d'Economia, a l'hora que va assenyalar que el que no farà la Generalitat és obligar als catalans «a haver de pagar una factura addicional que retalla més serveis socials». «Nosaltres no aplicarem cap retallada addicional, si el ministeri vol venir a tancar un hospital doncs que ho faci» però llavors «serà la seva responsabilitat», va concloure.

Unes declaracions que no van agradar gaire al líder dels populars catalans, Xavier Garcia Albiol, qui va acusar a Junqueras de pretendre «enganyar de mala fe», perquè segons ell «és rotundament fals» que el ministre hagi reclamat «retallades en política social». «Com pot tenir la barra de dir això? Montori demana que es controli la despesa i s'ajusti el pressupost en qüestions que no siguin prioritàries ni necessàries, com tota la seva política exterior», va sentenciar, convidant a Junqueras a reduir la despesa, justament, al departament de Raül Romeva.