El Parlament va aprovar ahir, amb els vots de la majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP, la moció que ratifica la declaració de ruptura del 9-N anul·lada pel Tribunal Constitucional, entre dures crítiques d'una oposició que va denunciar una «provocació» que «degrada» a la Cambra catalana.

El text, que reitera els objectius de la declaració del 9 de novembre, es va aprovar per 71 vots a favor (JxSí i CUP) i 52 en contra de C's, PSC i PPC (Catalunya Sí que es pot no va participar), encara que dos dels seus punts més polèmics van ser finalment rebutjats perquè no van comptar amb el suport del grup majoritari de JxSí (CDC i ERC).

Aquests dos punts apel·laven als càrrecs electes a desatendre explícitament la peticions d'institucions de l'Estat i reclamaven que els Mossos d'Esquadra no executessin ordres de l'Audiència Nacional com a policia judicial a Catalunya.

C's, PSC, PPC i Sí que es Pot van criticar l'actitud de la Mesa del Parlament, després que la majoria independentista rebutgés abans de la votació les peticions de reconsideració en l'últim intent fallit de l'oposició per frenar la polèmica proposta. Tampoc va prosperar la iniciativa per eliminar la moció de l'ordre del dia, que va ser rebutjada en el ple per la majoria de JxSí i la CUP.

Els impulsors

Entre els impulsors de la moció, el diputat de la CUP Joan Garriga va precisar que l'objectiu del text «no és gesticular ni marcar perfil», sinó per «apuntalar i crear les bases de la república catalana i reiterar un cop més el compromís amb els continguts de la declaració del 9-N».

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach va asseverar que el seu grup no té por perquè el mou «la il·lusió i la convicció» i va remarcar que la moció rupturista serveix per avançar cap a la «república» catalana i per donar suport als regidors «criminalitzats» per abonar la declaració del 9 de novembre.

El document aprovat, que finalment ha evitat explicitar una desobediència directa al Constitucional, com pretenia la CUP, «reitera els objectius continguts en la declaració» del passat 9-N suspesa pel TC i manifesta el «màxim suport» a tots els ajuntaments investigats i «criminalitzats» per mostrar suport a la resolució.

També insta el Govern a presentar en un termini de 60 dies el pla d'execució de totes les mesures dels annexos de la declaració suspesa, així com el pla per desplegar el procés participatiu previ a la redacció d'una constitució catalana, amb la respectiva dotació en els Pressupostos d'aquest any.

Aquesta part de la moció va ser recolzada per 71 vots a favor (JxSí i CUP), 52 en contra (C's, PSC i PPC), mentre que els diputats de Catalunya Sí que es pot no van participar en la votació.

En canvi, el punt que instava als càrrecs electes a desatendre les «peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat espa?nyol» va ser rebutjada amb 52 vots en contra (C's, PSC i PPC), 10 a favor (CUP) i 62 abstencions (JxSí).

L'altre punt que emplaçava a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional i demanava que els Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial tampoc va prosperar, perquè no va rebre ni el suport de JxSí, que va votar en contra com ja va anunciar juntament amb C's, PSC i PPC (113), deixant sola la CUP (10).