L'Ajuntament de Barcelona preveu aprovar un paquet d'ajuts fiscals de 7,1 milions d'euros el 2016, 3,5 dels quals es destinaran a pagar el 50% de l'IBI a les famílies amb menys recursos i 1 milió a eliminar els impostos als nous autònoms durant el primer any.

El paquet també preveu ajuts a l'IBI per a comerços emblemàtics, per a les empreses generadores d'ocupació indefinida i per a les empreses culturals que reinverteixin a la ciutat, així com subvencions a les empreses que s'adhereixin al programa Reempresa. L'aprovació de les subvencions, que s'implementaran abans de l'estiu, està vinculada a la modificació del pressupost que el govern de BComú està negociant amb el PSC, ERC i la CUP. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, es va mostrar «totalment optimista» que rebrà els vistiplaus necessaris per tirar endavant la iniciativa.

L'Ajuntament preveu que unes 20.000 famílies es podran beneficiar dels ajuts a l'IBI del 50%, que seran de 175 euros per habitatge com a màxim. La renda màxima per accedir als ajuts serà de 9.080,4 euros anuals (el salari mínim interprofessional) en el cas d'una llar habitada per una sola persona; d'11.804,5 euros si hi ha dues persones; de 15.345,9 euros si hi ha tres persones; de 19.949,6 euros si n'hi ha quatre i de 25.934,5 si hi viuen cinc o més persones.

En cas que un o més membres de la família tingui un grau de discapacitat superior al 33%, s'aplicarà el tram immediatament superior. A tall d'exemple, en una llar amb una persona discapacitada amb tres persones, el topall de renda anual per poder cobrar l'ajut serà de 19.949,6 euros.

Els 3,5 milions d'euros que el consistori té previst destinar per a la subvenció de l'IBI per a les rendes més baixes provindran de l'increment de la quota que des del 2016 s'aplica al 2% dels propietaris de pisos amb un valor cadastral superior als 300.000 euros. Aquests són els únics amos als quals enguany s'apujarà l'IBI, d'acord amb les ordenances fiscals aprovades a finals de l'any passat, que congelen el rebut en el 98% dels habitatges.

Un altre dels nous ajuts serà per a les persones a l'atur que es donin d'alta d'autònoms per tirar endavant un negoci. Els beneficiaris hauran d'estar, com a mínim, un any donats d'alta com a autònom per percebre la subvenció. Es donaran ajuts per la cotització d'autònoms dels 12 primers mesos; les taxes municipals de llicències d'activitat i d'obres; l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres durant el primer any; i el preu públic de recollida de residus de la nova activitat durant el primer any. La mesura, dotada amb 1 milió d'euros i pactada amb el PSC, pot beneficiar entre 400 i 600 autònoms.