El «lobby» empresarial Ferrmed va desvetllar dimarts a València que el Govern d'Espanya s'ha compromès davant els seus socis europeus a completar el Corredor Mediterrani abans del 2018, una promesa que s'afegeix a les anteriorment ajornades però que tant el president de la citada associació Joan Amorós, com el vicepresident, el valencià Federico Félix, esperen que es compleixi.

«El 2017 a València i el 2018 fins a Alacant», va dir Félix, mentre Amorós assegurava que és tècnicament possible complir aquest termini, «si realment hi ha voluntat política de fer-ho» i els projectes deixen de fer-se d'una manera que va qualificar, críticament, de «lenta» i «desmanegada». Joan Amorós va reivindicar la necessitat de comptar amb un comitè de coordinació i anar avançant «amb un programa d'obres i un calendari» en la construcció del corredor «de nord a sud» al mateix temps que s'habiliten els terminals de càrrega. En aquest sentit va emplaçar a la Generalitat Valenciana i als grups empresarials interessats a anar executant «al més aviat possible» aquestes terminals per «alimentar» el corredor mediterrani. També va reconèixer que a Catalunya, tot i disposar de traçat internacional des de la frontera fins a Castellbisbal, al sud de Barcelona, l'absència d'aquestes infraestructures impedeix un rendiment òptim de la línia.

Ferrmed va reunir dimarts a València convocats per la Fundació AVE, presidida també per Félix, a representants de la patronal valenciana, amb Vicente Boluda al capdavant, alguns dels principals exportadors de cítrics, al president del Mercadona, Juan Roig, i als màxims representants de l'Associació Valenciana d'Agricultors, Cristóbal Aguado, i la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, entre altres. El missatge transmès va ser insistir unànimement i amb el màxim suport possible, sobretot empresarial, en què acabar «ja» el tercer fil «és la millor opció», que és tècnicament possible fer-ho des de la frontera fins a València el 2017 i fins a Alacant i Múrcia el 2018, i que, una vegada completat, «l'endemà i no a partir de 2020 com se'ns diu», segons Amorós, ha de començar la construcció del «veritable» corredor, encara que per fases: «Primer incorporar el traçat internacional a l'altra via i més tard començar la construcció de les altres dues vies que permetin independitzar els tràfics».

Per Amorós, els compromisos de la ministra de Foment, Ana Pastor, són encara «eteris» i va insistir en la idea, llançada ja el passat mes de desembre, de convocar mobilitzacions si no hi ha un canvi d'actitud en el pròxim govern, «sigui el que sigui». Félix va insistir en la necessitat de llançar un missatge únic basat en la ràpida finalització del tercer fil perquè qualsevol altra opció «retardaria almenys fins a deu anys» una connexió «vital» per a les empreses.

Cada dia creuen les fronteres, «amenaçades de tancament», segons Federico Félix, 11.000 camions que arriben per carreteres cada cop més col·lapsades i amb l'amenaça permanent que França imposi restriccions a aquest tràfic.