L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir que l'ajuntament ha iniciat els procediments per sancionar Endesa i Gas Natural per incomplir la normativa catalana quant a talls de subministrament en casos de vulnerabilitat, una competència que li atorga la Carta Municipal. L'alcaldessa i les tinents d'Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, van exposar en roda de premsa aquesta mesura adoptada per fer front a la pobresa energètica a la ciutat, situació en la qual s'estima que estan un 10% de les llars barcelonines.

Colau va assegurar que Endesa i Gas Natural no han volgut signar convenis i protocols per evitar els talls de subministrament amb l'Ajuntament de Barcelona i reconèixer la coresponsabilitat a la qual les obliga la llei. «Endesa i Gas Natural l'única llei que estan complint és la del mínim esforç», va assenyalar Colau, que les va acusar d'estar fent un negoci «amb la gestió d'un dret fonamental sense assumir les seves obligacions».

L'alcaldessa va explicar que després de mesos d'intentar sense resultats que les companyies assumeixin voluntàriament mesures de coresponsabilitat econòmica, ha decidit «aplicar la llei» i multar-les. La llei catalana obliga les companyies, en cas de vulnerabilitat, a sol·licitar els preceptius informes sobre la situació d'exclusió residencial i aplicar les ajudes i descomptes necessaris abans de procedir a qualsevol tall de subministrament, i en el cas d'incompliment d'aquesta obligació, preveu sancions que poden estar entre els 10.000 i els 100.000 euros.

Gas Natural i Endesa ho neguen

Minuts més tard, Gas Natural Fenosa va negar que estigui tallant el servei a persones en situació de vulnerabilitat i va subratllar que el conveni signat amb l'Ajuntament per abordar els casos de pobresa energètica segueix vigent i s'està complint. El mateix discurs va defensar Endesa assegurant que no talla el servei elèctric a cap client, ni de Barcelona ni de la resta de Catalunya.