Taxatiu i contundent Miquel Iceta va exposar que les expectatives que s'hagin pogut dipositar en el PSC i En Comú Podem per pactar una via que permeti un referèndum a Catalunya no aniran més enllà. «Sobre el referèndum està tot dit. Amb això no ens hem d'enganyar. Va ser un dels plantejaments que va fer Podem el 20 desembre a la nit i que va quedar descartat de forma formal el 28 de desembre al Comitè Federal del PSOE. Sobre el referèndum, no hi haurà un acord; no ens enganyem. Si hi ha un acord, serà sobre un denominador comú, que és la reforma constitucional», va sentenciar amb to seriós Iceta.

I és que, per al líder del PSC, el que cal és «separar les negociacions de la investidura del president del govern d'Espanya» de la qüestió del referèndum o el conflicte nacional a Catalunya. «Cal fer un esforç per separar la investidura d'un problema més profund, que va molt més enllà i que la solució ha d'implicar més partits, dirigents, institucions i societat civil», va explicar Iceta, que va afegir, però, que «tenir un nou govern a Espanya és una bona manera de començar el camí» per resoldre la qüestió de Catalunya.

Malgrat això, el socialista vol tenir les converses que s'hagin de tenir amb Xavier Domènech, amb qui va admetre haver-se intercanviat missatges en els darrers dies per intentar concretar trobades «discretes» entre tots dos. «Estem disposats a parlar de tot i escoltar propostes. Però creiem que el terreny de joc del que parlem està en la investidura i en la la reforma constitucional», va matisar. El desacord pel referèndum i el convenciment que això no serà un impediment per tancar un acord de govern a Espanya, fa que Iceta tingui esperances d'un pacte per fer president Sánchez.