El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va rebutjar ahir pactar amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, un «succedani» de referèndum que no permeti decidir el futur polític de Catalunya, perquè llavors «no seria una solució» al conflicte territorial.

En declaracions a TV3, Domènech va recalcar que l'acord sobre un referèndum a Catalunya ha de ser «assumit a la vegada» que la resta de qüestions que abordaran el PSOE i Podem en altres taules de negociació per explorar un pacte d'investidura.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van convenir que Iceta i Domènech treballin pel seu compte una proposta concreta per donar resposta a la situació generada a Catalunya arran del procés sobiranista.

«Ens ha caigut una patata calenta», va comentar en to irònic Domènech, que amb tot considera aquesta negociació una «gran oportunitat per a Catalunya per arribar a un espai de consens que permeti desbloquejar» l'exercici del dret a decidir. Les reunions amb Iceta seran «discretes» perquè el PSC així ho va demanar, va explicar el cap visible d'En Comú Podem, que va admetre que la negociació serà «complexa».

Va advertir, però, que «intentar fer un succedani en el qual això no estigui present no soluciona res», i va destacar que en els últims mesos des del PSC s'ha produït un «avanç discursiu» en acceptar una consulta sobre la independència si abans ha guanyat el no en un referèndum sobre una reforma federal de la Constitució.

Domènech va reiterat la seva proposta de referèndum. La seva aposta és fer un únic referèndum on els ciutadans puguin votar «sí» a la independència de Catalunya i on el «no» no expressi només una negació.

Per l'altra banda, la secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, va afirmar ahir que és inviable que el PSC i En Comú Podem puguin trobar una solució sobre la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya en assegurar que l'única sortida passa per la reforma de la Constitució.

Batet va abonar que els dirigents del PSC, Miquel Iceta, i d'En Comú Podem, Xavier Domènech, intentin consensuar una proposta per abordar el debat sobiranista a Catalunya, sempre que no contempli la consulta entre els catalans que demanda Podem.

En declaracions a RNE, la dirigent del PSOE va insistir que el seu partit ha dit «molt clarament» que rebutja el dret d'autodeterminació i fer una consulta que «no ofereix solució», perquè el problema persistiria fos quin fos el resultat. Segons la seva opinió, primer cal intentar arribar a una entesa sobre com revisar la Constitució i veure quin encaix es dóna a Catalunya i després sotmetre aquest pacte a la consulta vinculant de tots els espanyols.

«Preferim votar sobre un acord i no sobre una factura. És una via de sortida constructiva i factible», va resumir la diputada catalana. Batet es va mostrar «optimista» sobre un acord sobre Catalunya entre PSOE, Podem i també Ciutadans en destacar que hi ha un «punt de trobada clar» entre les tres formacions com és renovar el marc constitucional.

La presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, també es va pronunciar ahir reclamant al PSC i a En Comú Podem que deixin clars els seus posicionaments polítics sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya i deixin de debatre al respecte.

«El que els passa al PSC i a En Comú Podem és que han d'aclarir la seva posició en un tema en el que han anat fent girs», va assegurar Arrimadas, que va comparar aquesta situació amb la del seu partit que, segons ella, «ho té tan clar que no necessita seguir parlant-ne i canviant de posició».

«Si ells prefereixen seguir proposant el referèndum com a mesura estrella per millorar la vida dels catalans, que ho facin, però no és el nostre model», va sentenciar.

La líder de C's consider inútil el debat sobre un possible referèndum. «Per fer un debat sobre si tornem a la pantalla del dret a l'autodeterminació després d'anys que no han servit de res, que no comptin amb nosaltres», va avisar.

A més, Arrimadas va assegurar que no veu, de moment, que aquestes converses posin el perill el pacte que van signar C's i el PSOE en el seu dia.