El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar al Parlament comparèixer davant la Cambra per exposar la informació i conclusions extretes de la investigació oberta sobre el cas dels abusos sexuals a menors denunciats a l'escola Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona.

Segons el Síndic, el protocol del 2006 per prevenir aquestes situacions no es va aplicar en aquells casos, denunciats ara fa pocs mesos. Però Ribó es va mostrar especialment «insatisfet» per les explicacions donades per les administracions i per la poca concreció de les propostes fetes per millorar la situació. De fet, va arribar a dir que actualment encara hi ha dificultats per detectar casos similars.

Ribó ho va explicar ahir al migdia després de la segona reunió amb totes les parts que fa prop de deu anys que van signar el Protocol Marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors.

A la trobada hi van assistir responsables dels departaments d'Ensenyament, Justícia i Salut, així com de la DGAIA, el director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero. També hi van participar el fiscal de menors de la Fiscalia Superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, un magistrat del Tribunal Superior de Justícia i una responsable d'educació de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

El Síndic va apel·lar de nou al compromís ferm i a la voluntat indiscutible de les administracions i institucions de portar el protocol a la pràctica i aplicar-lo quan sigui necessari. «Sense aquesta voluntat decidida de res serveixen els esforços per sistematitzar els processos d'actuació d'acord amb l'interès superior de l'infant», va dir.

El cas dels Maristes, posa de manifest, segons ell, la necessitat de desenvolupar i aplicar el protocol amb la màxima celeritat possible, atès que a hores d'ara se segueixen constatant «greus dificultats» tant per a la detecció d'aquest tipus de maltractament com per a la coordinació de les diferents entitats i administracions per garantir la protecció dels infants que es puguin trobar afectats.

Per això, va mostrar la seva «insatisfacció», augmentada perquè en aquesta segona reunió, un mes i mig després de la primera i ajornada dues setmanes per donar més temps a les administracions, aquestes no van aportar gaires propostes concretes i per escrit per millorar el protocol, la seva difusió i la seva aplicació pràctica.

Per Ribó, encara no està del tot clar què va passar en el cas dels Maristes perquè no es detectessin els abusos i un cop denunciats no es fes res per investigar-los més a fons i evitar-ne de nous.

Segons ell, hi va haver «greus mancances» i una «falta de coordinació». Ribó va explicar que els representants de les administracions van admetre algunes ineficàcies i van mostrar la voluntat de millora. Tampoc van desmentit la tesi del Síndic sobre el fet que el protocol no es va aplicar. «Ningú posa en dubte el protocol, és útil i vigent», va dir, però cal que s'apliqui de forma coordinada, va afegir. Ribó també va instar a millorar la difusió del protocol entre els treballadors afectats, com els mestres, metges, policies i altres.