El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha replicat el ministre Montoro i l'ha acusat de ser el responsable "tenir un forat el doble de gran que les comunitats autònomes". "No és el més adequat per dir a la Generalitat què ha de fer", ha etzibat. Puigdemont ha demanat al titular d'Hisenda que "si li molesta com Catalunya gestiona, que doni la capacitat de recaptar tots els impostos". "Nosaltres sempre fem els deures", ha assegurat, durant la visita institucional a l´Ajuntament de Badalona.

El president Puigdemont ha insistit que en cas que Catalunya gestionés els impostos "ja seriem nosaltres els responsables de si hem de recórrer o no a mecanismes de finançament extraordinari (...) segurament llavors a Montoro se li acabarien els problemes i pels catalans començarien les solucions".

El president ha continuat replicant el ministre i ha lamentat les "amenaces" de no poder disposar del FLA "perquè resulta que no hem fet bé els deures". "No sé a qui es refereix", ha assenyalat Puigdemont, qui ha retret al ministre "les paraules gruixudes que posen una tensió innecessària per competències que van directament a servir les persones". "Malgrat això, el govern de la Generalitat estarà al costat de la gent", ha assegurat.

Tot plegat, és la resposta a l'anunci de Montoro d'aquest dijous. El ministre va explicar que l'Estat aplicarà a Catalunya -i a la resta de les territoris que han incomplert l'objectiu de dèficit del 2015- la "regla de despesa" de la Llei de Sostenibilitat, de manera que no podrà augmentar la seva despesa al 2016 per sobre de l'1,8%. És una mesura que, segons va assegurar, té com a objectiu "corregir" les desviacions registrades a Catalunya.

Puigdemont, en aquest sentit, ha dit que és l´Estat qui actua amb "incompliments reiterats" alhora de fer front als pagaments. "És inacceptable que el responsable de tenir un forat el doble de gran que les autonomies pretengui esmenar unes administracions que presten serveis finalistes per a les persones. (Montoro) no és el més adequat per dir a la Generalitat què ha de fer (...) Ell sap perfectament que la despesa va destinada a les persones".

El president, d'altra banda, ha recordat que el 80% dels municipis adherits a l'AMI generen superàvit. "El país respon quan el teixit municipal ajuda en temes com les beques menjador, l'emergència alimentària o la cohesió social", ha indicat