La portaveu del PSC, Esther Niubó, va remarcar ahir l'interès del seu partit en jugar un paper actiu en les negociacions per desbloquejar la investidura espanyola. Niubó va obrir la porta a negociar la «qüestió catalana» amb En Comú Podem, tal i com van apuntar aquest passat dimecres els líders de PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

La portaveu socialista va recordar que hi ha punts de partida diferents, especialment pel que fa al referèndum independentista, però que es «bolcaran» en les negociacions per trobar les coincidències que facin possible la configuració d'un «govern de canvi» a l'Estat.

El PSC, però, va reclamar «discreció» als seus interlocutors i va anunciar que no farà pública l'agenda de contactes.

En tot cas, Niubó va subratllar que la decisió final no li correspon als partits catalans, sinó a PSOE, Podem i C's, que hauran de negociar a tres bandes.

Per la seva banda, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va advertir ahir en una entrevista a Rac1 que les negociacions entre el PSOE i Podem «s'encallaran» si les dues formacions no són capaces d'arribar a un acord per a l'exercici del dret a decidir de Catalunya.

Va apuntar que el seu punt de partida en aquestes negociacions és que a Catalunya se celebri un únic referèndum «en què s'ha d'incloure el dret a decidir sobre si es vol o no un Estat independent», tot i que també caldrà treballar sobre «quin és el contingut del no», és a dir, si expressa un suport a la situació actual o a una altra formula.

També va reiterar que la seva formació «en cap cas» es planteja donar suport a un govern «que no inclogui el dret a decidir sobre si es vol o no un Estat independent».