El president del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, sospita que el Govern ha presentat «d'amagatotis i amb nocturnitat» un pla d'ajust al Ministeri d'Hisenda per acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) mentre el Parlament aprova mocions de desconnexió i augmentar la despesa per combatre la pobresa.

«Si s'acaba confirmant, des del PPC demanarem la compareixença urgent del president de la Generalitat. Estem parlant d'un fet molt greu com és amagar una informació transcendental», va afegir per després denunciar que el Parlament s'ha convertit en un «escenari de teatre on es fa comèdia».

Des de la sala de premsa del Parlament, Albiol va denunciar que el pla d'ajust s'hauria presentat coincidint amb el ple per combatre la pobresa i ha retret al Govern que «hagi enganyat absolutament a tothom», també als independentistes.

«Mentre al Parlament estàvem parlant de mocions per augmentar la despesa en polítiques socials, d'amagatotis i d'esquenes a tothom i enganyant les institucions, el Govern estava presentant al Ministeri d'Hisenda un pla d'ajust que significa retallades en política social», va assegurar Albiol que va demanar al president de la Generalitat que confirmi si aquestes sospites són certes.

Hores després, el govern català va negar aquests fets. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va negar que l'executiu català hagi presentat al Ministeri d'Hisenda un pla de retallades, tal com va suggerir Albiol. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté va explicar que la denominació és pla d'ajust però que no es tracta de cap «pla de retallades» sinó d'un «requeriment ordinari i tècnic» per tal de poder-se acollir al FLA.

Segons va explicar la portaveu de l'executiu, el Ministeri d'Hisenda envia un formulari a les comunitats autònomes i es tracta d'un requisit per poder accedir al fons. «Sobre el que insinua Albiol que fem coses secretes i d'esquenes a tothom, res d'això. Que es documenti, és una qüestió tècnica que es fa cada any», va replicar Munté.

I preguntada per si, malgrat aquest pla d'ajust, el Govern garanteix que no hi haurà retallades en els pressupostos del 2016, Munté va respondre amb un rotund «per descomptat» serà així. I va afegir que l'executiu treballa perquè siguin uns comptes per donar compliment al procés, tant des d'un punt de vista nacional com social.