El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va reptar els diputats de Convergència al Parlament que, si volen fer "creïble" el seu "retorn a la centralitat", votin en contra de la moció de la CUP que reclamen desobeir el Tribunal Constitucional (TC).

En una entrevista, Espadaler assegura que la moció presentada per la CUP, que demana desatendre la suspensió cautelar, decretada pel TC, de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre per la cambra catalana, representa una "oportunitat única" per a CDC per desmarcar-se dels posicionaments més "radicals".

Després que CDC i tot Junts pel Sí (JxSí) sumessin forces el 9N amb l'esquerra anticapitalista per aprovar al Parlament la declaració de ruptura, ara la CUP els "serveix en safata una oportunitat d'or per rectificar" i renegar d'un text que "trencava amb l'Estat de Dret i situava Catalunya lluny d'Europa". "Si voten en contra, els aplaudirem, perquè això ens situarà de nou dins dels límits d'un Estat de Dret i del respecte a la legalitat. Si vol centrar-se, el que ha de fer Convergència és votar en contra de la moció", reflexiona.

Per a Espadaler, les recents declaracions d'Artur Mas, que va assegurar que no calia considerar la nova Convergència com un partit "estrictament independentista", o de Josep Rull, que va dir que en el partit caben els que votarien 'no' en un referèndum sobre la independència de Catalunya, semblen indicar que els seus antics socis de federació busquen un "retorn cap a la centralitat".

D'entrada, destaca el secretari general d'Unió, això significa que "reconeixen" que Convergència, des que es va trencar la federació de CiU, "va deixar d'ocupar el centre" i, per aquest motiu, ara volen recuperar aquest espai. Però segons el seu parer "són poc creïbles", perquè abans de les eleccions catalanes del 27 de setembre van preferir com soci a ERC abans que a Unió i, després dels comicis, van optar per pactar amb la CUP abans que buscar altres aliances, que haurien implicat canvis en el full de ruta sobiranista.