La Mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la proposta de la CUP perquè pugui ser debatuda i votada en el pròxim ple, amb la condició que es modifiqui el seu contingut davant els dubtes legals que suscita el text, encara que la formació anticapitalista ja va advertir que no pensa modificar «ni una coma» del text.

Els quatre representants de JxSí van votar a favor de l'admissió a tràmit de la moció de la CUP que pretén reiterar el compromís dels grups independentistes amb la resolució del passat 9 de novembre. C's i PSC van votar en contra i Sí Que Es Pot no va participar en la votació, tot i que van reconèixer tenir reserves pel que fa a la legalitat del text.

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, va explicar que el redactat actual podria comportar conseqüències legals per a la cambra, ja que la resolució independentista del 9-N està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC). Per això, JxSí reclama a la CUP que modifiqui el redactat de la moció.

Minuts després, l'esquerra anticapitalista va mostrar la seva negativa a fer-ho. La diputada de la CUP Anna Gabriel va avisar que el seu grup parlamentari «no modificarà ni una coma perquè no modifiquem els nostres anhels de llibertat, perquè som coherents i perquè mantenim la paraula i els compromisos».

En cas que no ho faci, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, plantejarà un canvi en l'ordre del dia del Ple previst per al 6 i 7 d'abril. Els 135 diputats serien, doncs, els qui tindrien l'última paraula sobre l'admissió a tràmit d'aquesta moció. En cas que majoritàriament decideixin anul·lar el debat, el contingut de la moció no arribaria ni a votar-se.

La moció de la CUP reitera la vigència de la declaració independentista que el Parlament va fer el passat 9 de novembre i que, posteriorment, va suspendre el TC. A més, «insta el Govern a presentar en 30 dies un pla d'execució de tots els annexos de la declaració i a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l'Estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial».

La portaveu del Govern, Neus Munté, va mostrar el seu malestar per l´actitud de la CUP en no voler rectificar la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre. Va avisar a la CUP que no ajuda «l´excessiva gesticulació» i va reivindicar que l´Executiu desenvolupa el mandat democràtic «amb responsabilitat». Munté va rebutjar la moció assegurant que no és necessari que el Govern «passi una revàlida cada 15 dies» al Parlament.