L'expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, va participar ahir en un dinar-col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, i va aprofitar per enviar un missatge als partits independentistes del Parlament. Enmig de l'enfrontament entre JxSí i la CUP per l'estratègia a seguir i sobre la moció dels anticapitalistes sobre el procés i la desobediència, Mas va assegurar que arribar a obtenir la independència és «especialment complicat» si, sense haver-hi encara «una majoria sòlida», els partits sobiranistes «s'emboliquen en petites disputes, en entrebancs, en envegetes i a mirar-se de reüll».

En aquest sentit, Artur Mas aposta per «ser més i fer-ho una mica millor». Per això, va convidar les formacions independentistes a «eixamplar la base» de la gent favorable al procés sobiranista perquè «anirem més de pressa».

Per a l'expresident, aquestes actituds han de «millorar» i, a més, creu que vénen donades perquè les formacions independentistes «no estan entrenades» en una qüestió tan complexa com la construcció d'un estat independent.

L'oposició critica la moció

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC van criticar la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit la moció de la CUP sobre el 9-N, condicionada a una modificació del text actual.

Carlos Carrizosa, portaveu de C's, va denunciar una deixadesa de funcions de la Mesa: «Tocava decidir avui, sense condicionaments».

En la mateixa línia, Enric Millo, portaveu del PP, va lamentar que se situï al ple «la responsabilitat» sobre aquesta moció i va demanar la dimissió dels membres de la Mesa «si no estan disposats a complir les seves obligacions».

La portaveu dels socialistes, Eva Granados, considera que «JxSí i la CUP estan traslladant al Parlament les seves discussions sobre com s'ha de produir la independència».

Al seu torn, Joan Coscubiela, de Sí que es Pot, va assegurar que el seu grup parlamentari no participarà en una «picabaralla» entre els partits independentistes.

La Mesa del Parlament va advertir a la CUP que, si no canvia el redactat de la moció perquè s'adeqüi a la legalitat, demanarà que el debat decaigui de l'ordre del dia del ple previst per als propers 6 i 7 d'abril. Els 135 diputats serien, doncs, els qui tindrien l'última paraula sobre l'admissió a tràmit d'aquesta moció.

Catalunya Sí Que Es Pot ja va avançar que no prendria part en una hipotètica votació sobre l'alteració de l'ordre del dia perquè decaigui la moció de suport a la resolució del 9 de novembre.

Ciutadans va anunciar que «probablement» tampoc es pronunciarien en aquesta votació, argumentant que seria «la decisió jurídicament més correcta».

Enric Millo va explicar que els populars presentaran per escrit una petició de reconsideració a la Mesa, mentre que la portaveu socialista, Eva Granados, es va mostrar contrària a la tramitació de la moció perquè «arrabassa una sentència del Tribunal Constitucional».