Madrid, Catalunya, Balears i Galícia són, per aquest ordre, les comunitats autònomes que tenen major grau de privatització sanitària, mentre que el menor es dóna a Extremadura, Castella-la Manxa, Cantàbria i Andalusia.

Així ho conclou el tercer informe «La privatització sanitària de les comunitats autònomes», realitzat per la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (Fadsp) amb dades del 2015 i 2014, i que destaca que la privatització ha augmentat en totes les comunitats en aquest període de temps.

La Fadsp subratlla que s'ha produït un augment de la privatització, en la provisió i en el finançament del sistema sanitari en general, especialment important a partir del 2009, i també s'han incrementat els concerts, l'assegurament privat i la despesa de butxaca.

L'informe indica que les comunitats amb un elevat grau de privatització són Madrid (23 punts), Catalunya (22), Balears (19) i Galícia (18).

En comparació de l'anterior informe, totes les comunitats han vist augmentar els seus nivells de privatització excepte Canàries, Castella i Lleó, Aragó, Andalusia i Cantàbria.

Les dades posen de manifest, a més, la «gran desigualtat» entre regions, segons destaca la Fadsp.

Les variables analitzades han estat el percentatge de població coberta per Mutualitats de Funcionaris, la despesa en assegurances privades, la despesa sanitària de butxaca, el percentatge de llits hospitalaris privats, d'equipament d'alta tecnologia en hospitals privats, de la despesa sanitària dedicada a contractació amb centres privats i, per últim, la presència de models de col·laboració publicoprivada.