El síndic de greuges, Rafael Ribó, adverteix en el seu informe anual d'aquest any de l'abundància de les queixes derivades de la ?con?taminació ambiental i, "encara que la contaminació acústica és la més recurrent", alerta sobre l'augment de molèsties per contaminació odorífera (males olors) i lumínica.

"Les conseqüències d'aquests dos tipus de contaminació no són menors i requereixen un tractament i seguiment exhaustius per part de les administracions implicades, tant la Generalitat com els ens locals", apunta el Síndic a l'informe, qui considera necessària una normativa específica que reguli aquesta problemàtica.

De la seva banda, el govern de la Generalitat ja va informar al setembre que no tenia previst elaborar una legislació específica contra la contaminació odorífera, ja que considera responsabilitat dels ajuntaments controlar, inspeccionar i sancionar aquest tipus de contaminació generada per empreses, abocadors o altres activitats.

Segons el Síndic, les queixes més freqüents sobre contaminació odorífera estan relacionades amb males olors provinents de sortides de fums deficients o irregulars d'establiments situats en plantes baixes d'edificis de veïns, que penetren en els habitatges i les zones comunes.

Una altra de les queixes recurrents són les pestilències derivades d'activitats industrials que emeten a l'atmosfera i que són perceptibles en un radi d'acció bastant extens, provocant en alguns casos episodis de gran impacte. Un exemple d'això va ser el pudor que va envair durant dos dies l'àrea metropolitana de Barcelona al novembre, pel que van ser investigades unes 300 activitats industrials susceptibles de provocar la mala olor així com 140 gestors de residus, encara que finalment l'àrea de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat no va aconseguir determinar l'origen de la pudor.

El mes de febrer passat, els alcaldes de Masquefa, Esparreguera i Collbató van denunciar les continues males olors que pateixen els seus municipis procedents de l'abocador de Can Mata i l'Ecoparc4, situats al municipi dels Hostalets de Pierola.

"Els problemes s'agreugen quan, juntament amb les olors, hi ha molèsties de fums i gasos derivats de l'exercici d'activitats amb més incidència ambiental a l'entorn, com és el cas de les activitats industrials", afirma el Síndic a l'informe.

Com eines de control d'aquest tipus de contaminació, el Síndic defensa les inspeccions ambientals i les campanyes de mesurament amb unitats mòbils. A més, proposa publicar en mitjans de difusió els resultats dels controls.