El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja pensa en la nova etapa del partit, que hauria de començar amb el congrés que els socialistes catalans celebraran després de l'estiu. En concret, al 'octubre. Iceta, que ha comentat en diverses ocasions que vol presentar-se per tornar a liderar el PSC, no remena encara un llistat complet de la gent que vol que l'acompanyi a la direcció. Però el que sí té clar el socialista és que vol al seu costat a persones com l'actual viceprimera secretària i alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón. I és que, tal i com ha comentat, les crítiques internes per la postura oficial del PSC respecte del dret a decidir o la relació amb el PSOE no fan que Iceta la vulgui arraconar.

"No m'imagino una direcció del PSC en aquesta nova etapa en que no figuri de forma destacada Parlón", ha explicat. Miquel Iceta ha refermat la seva voluntat de presentar-se de nou per ocupar la primera secretaria del partit al congrés del PSC previst per a la propera tardor. Amb tot, assegura que la presentació formal i pública de la candidatura la farà passat el mes de juliol, quan ja s'haurien repetit les eventuals eleccions al Congrés.

Si durant aquest congrés del PSC, Iceta rep el suport de la militància, té molt clar que vol confeccionar "un equip el més plural, renovat i potent possible" perquè ocupi la direcció del partit. "Penso comptar amb Parlón, com ja ho vaig fer, i em va costar una mica convèncer-la que era molt convenient per al partit que formés part de la direcció i sent viceprimera secretària", explica i si les seves crítiques internes dificulten que torni a formar part de la cúpula del Partit Socialista. I és que Iceta assegura que no "imagina una direcció del PSC en aquesta nova etapa en què no figurin de forma destacada Parlón, altres alcaldes potents socialistes, i noves veus que són també la nova imatge que el PSC va construint".

El congrés del PSC, però, es farà a la tardor. I abans, els socialistes catalans i espanyols podrien enfrontar-se a dues altres cites Es tracta de les eventuals eleccions generals que es repetirien si no s'aconsegueix formar un govern a l'Estat, i el congrés del PSOE, previst per almaig.

En aquest sentit, Iceta assegura que veu en Pedro Sánchez, actual líder socialista, la figura que "sense dubte" ha de seguir encapçalant tant el partit com una hipotètica llista del PSOE al Congrés. "Jo crec que avui per avui és el millor candidat i el millor secretari general possible", assegura. Tot i això, Iceta prefereix advertir que si hi haguessin més candidats i s'haguessin de celebrar primàries, ell "com a primer secretari del PSC intentaria mantenir una neutralitat exquisida".

"Si es posa això en mans de la gent, no és perquè els dirigents segrestin la decisió", ha comentat.

En un sentit semblant s'ha expressat en parlar sobre Carme Chacón i la possibilitat que repeteixi com a cap de llista del PSC al Congrés si es tornen a celebrar eleccions espanyoles en breu. "No es pot excloure que hi hagi altres candidats que vulguin encapçalar la llista. El normal és que si és una repetició de les eleccions, es repeteixin les candidatures. Però quan un partit es dota de mecanismes democràtics com les primàries, no es poden excloure altres candidats si opta més gent", ha sentenciat.