El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va proposar configurar un espai de centre catalanista amb la participació d'Unió i en el qual veus moderades de Convergència i el PSC podrien sentir-se "còmodes".

En una entrevista amb Efe, Espadaler va subratllar que "CiU ja és història, però el que no és història és un espai sociològic de centre catalanista, que no ha trobat un camí de sortida" des del divorci entre CDC i Unió, certificat al juny de l'any passat.

"Aquest espai central del catalanisme existeix. I Unió vol participar en la seva articulació política", va destacar Espadaler, que va remarcar que els partits "no han de ser els únics agents" d'aquesta operació sinó que s'ha de comptar sobretot amb els votants.

Espadaler va concretar quines han de ser les "fronteres" d'aquest nou espai: la seva vessant catalanista xocarà amb PP i Ciutadans a causa de "la seva hostilitat i el seu immobilisme respecte a la realitat catalana", mentre que la seva vocació centrista marcarà unes "línies vermelles amb ERC i, no diguem ja, amb la CUP".

Segons Espadaler, poden sentir-se atrets per aquest espai "una part de votants i exvotants de CDC o del PSC", que s'identifiquen amb el catalanisme moderat, que fan bandera de reivindicacions com la llengua, el finançament o el dret a decidir i que volen un "canvi profund en les relacions entre Catalunya i Espanya", però sense trencar amb la legalitat ni desviar-se de la centralitat.

Ni una Convergència escorada cap a l'independentisme de la mà d'ERC i la CUP, ni un PSC alineat amb el PP i Ciutadans en contra d'un referèndum representen avui, segons el parer de Ramon Espadaler, aquesta centralitat que preten omplir Unió.