El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha demanat als consellers que facin els deures per poder elaborar els Pressupostos al més aviat possible. El responsable econòmic del Govern espera tenir tota la documentació el proper 22 d'abril i per això ha dictat una ordre governativa que ha posat en marxa la maquinària per elaborar la principal llei que regula el dia a dia i l'orientació política del Govern.

Junqueras va signar el passat 18 de març, el mateix dia que es va reunir amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'ordre VEH/ 56/2016, per la qual dicta les normes per articular els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2016. Amb aquesta ordre, el vicepresident va intar els consellers a «revisar i transmetre» abans del 5 d'abril a la Direcció General de Pressupostos les seves propostes d'articulat, la seva previsió d'ingressos o el finançament afectat que s'hagi actualitzar respecte la proposta del passat exercici.

A més, Junqueras també va fixar per al cinc d'abril la data límit perquè els consellers proposin esmenes a les estructures pressupostàries orgàniques, per programes i econòmiques. Unes propostes que la Direcció General de Pressupostos valorarà si incorpora o no a l'avantprojecte que Junqueras vol portar al Parlament abans de l'estiu.

Per altra banda, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, va donar un toc d'atenció a la CUP per la moció sobre la declaració de ruptura del passat 9-N, en la qual es fa una nova crida a desoir el Tribunal Constitucional (TC): «Aquí hem vingut a construir un Estat, no a gesticular».

Turull va evitar pronunciar-se sobre si la Mesa del Parlament ha d'admetre o no a tràmit la moció de la CUP, que reclama desatendre la suspensió cautelar, decretada pel TC, de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre per la cambra catalana.

«Ens ho hauran d'explicar»

Això no obstant, sí que es va mostrar «sorprès» pel contingut de la iniciativa registrada per l'esquerra anticapitalista: «Ens hauran d'explicar quin és el sentit d'aquesta moció». «Quan estàs molt convençut del que fas i tens tota la determinació, no et fa falta gesticular tot el dia. Tenim molta feina per fer, hem vingut aquí a construir un Estat, no a gesticular», va destacar. Turull va posar èmfasi en el fet que la declaració de ruptura del 9-N «ja està aprovada».