El Govern ha iniciat la tramitació de la llei d'accés universal a l'assistència sanitària. El conseller de Salut, Toni Comín, va destacar que la llei ha de garantir que totes les persones residents a Catalunya, «sense discriminacions», puguin accedir a l'assistència sanitària després que el 2012 el Govern espanyol aprovés el reial decret que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrants en situació irregular.

Comín va assenyalar que amb la futura norma les persones en una situació administrativa irregular tindran «accés immediat a tota la cartera de serveis» i s'elimina, així, la carència de tres mesos d'empadronament que estableix la instrucció del CatSalut. El conseller va reconèixer «certa urgència» per iniciar els tràmits de la llei després que el TSJC admeti un recurs presentat pel govern espanyol contra la instrucció del CatSalut.

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'accés universal a l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut. Es tracta del primer pas per «blindar» la universalització de l'assistència sanitària de cobertura pública amb independència de la situació administrativa dels residents a Catalunya.

La llei especificarà que és el padró la situació administrativa requerida per tenir accés als serveis sanitaris. L'altra novetat principal que representa la llei és que s'eleva el rang normatiu al màxim possible per garantir el dret a la salut de forma universal, ja que la instrucció és una norma de tipus organitzatiu.

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va acusar el conseller de Salut d'impulsar iniciatives que no solucionen cap problema en lloc de preocupar-se pels malalts catalans. «Ja sabem que és un bon tertulià, un polític simpàtic, però a part d'això li preocupa la salut dels catalans? El col·lapse dels serveis sanitaris? Els quiròfans tancats?», va assenyalar Millo