El conductor de l'autocar que es va accidentar a Freginals, causant la mort a 13 estudiants d'Erasmus, va entrar en estat crític en patir un xoc sèptic a l'hospital al qual va ser traslladat diumenge a la nit, després de negar-se a declarar davant els Mossos. El conseller de Salut, Toni Comín, va confirmar que el conductor, de 62 anys i que era a l'UCI de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa des d'última hora de diumenge perquè se li va detectar una contusió pulmonar, va patir un xoc sèptic durant la nit de dilluns, fet pel qual el seu estat ha passat a ser crític.

El conductor, a qui els Mossos d'Esquadra atribueixen 13 delictes d'homicidi imprudent, va passar la major part de diumenge, en les hores immediatament posteriors a l'accident, a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa, on es va negar a declarar.

Segons va explicar Comín, el conductor va quedar classificat inicialment en el grup de les persones il·leses a l'accident, malgrat el que va ser sotmès a reconeixements mèdics successius i se li va oferir assistència psicològica al llarg de tota la jornada, en la qual va ser visitat per fins a cinc metges, que no li van detectar cap lesió.

Després de negar-se a declarar a comissaria, el conductor va ser traslladat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, perquè a més de l'ansietat presentava un empitjorament del seu estat, moment en el qual sí que se li va detectar una contusió pulmonar, una afecció que, segons el conseller Comín, en ocasions no es detecta fins després d'unes hores després d'un xoc.

En quedar ingressat a l'UCI de l'Hospital, la jutge d'Amposta que investiga l'accident i que l'havia citat com a investigat va haver de suspendre l'interrogatori, que segueix sense data, pendent de l'evolució mèdica del conductor. La compareixença del conductor davant la jutge és clau per poder determinar les causes de l'accident, que segons el conseller d'Interior, Jordi Jané, va ser causat o per un error humà o per una fallada tècnica.

Mentre l'estat del conductor ha empitjorat, els forenses ja han pogut identificar científicament deu de les tretze víctimes, fet pel qual la jutge ja ha autoritzat la repatriació de quatre dels cadàvers, que va començar ahir a la tarda. La identificació científica dels cadàvers, requisit previ perquè la jutge n´autoritzi la repatriació, s'està accelerant gràcies a la presència a Tortosa dels familiars de dotze de les tretze víctimes mortals, que han pogut aportar evidències fefaents, com dades d'ADN, empremtes dactilars o radiografies dentals.

Un altre ferit crític

A més del conductor, un altre dels ferits continua en estat crític, mentre que dels altres hospitalitzats tres estan greus i 18 en estat de diversa consideració. En total, els metges han realitzat onze operacions quirúrgiques i dues més estan pendents de dur-se a terme, encara que per raons clíniques tindran lloc en els pròxims dies o setmanes.