El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va reivindicar ahir que la Generalitat «hauria de» disposar aquest any d'un dèficit de l'1,07% del PIB en lloc del 0,3% fixat per l'Estat per a les comunitats autònomes.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras va assegurar que aquest és el límit de dèficit que «correspondria» al Govern català en aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària.

En aquest punt, Junqueras va lamentar que la fixació del dèficit en el 0,3%, i no en aquest 1,07% implica que la Generalitat pugui comptar amb 1.600 milions d'euros menys per a aquest exercici, atès que cada dècima del PIB català equival a uns 200 milions.

En aquest sentit, va afegir que, de les recomanacions de Brussel·les que obliguen el govern espanyol a realitzar un nou ajust de 8.000 milions d'euros «a Catalunya no li hauria de tocar, perquè ja hem fet el que calia».

D'una altra banda, Junqueras va assegurar que farà «tot el possible» perquè Catalunya pugui disposar d'una Hisenda pròpia en 16 mesos, si bé va recordar que Catalunya no ha esgotat el seu marge «autonòmic» en aquesta matèria.

A continuació, Junqueras es va referir al procés independentista per «recordar una evidència»: «La independència de Catalunya no serà fruit només d'una decisió unilateral per part de les institucions catalanes, ni tan sols serà fruit d'un suposat acord bilateral amb les institucions espanyoles, sinó com qualsevol procés polític complex (...), serà inevitablement multilateral», va sentenciar.

El vicepresident va donar per fet que Catalunya rebrà els 7.520 milions d'euros que ha sol·licitat aquest any a compte del FLA.

ICV mostra el seu suport

La coordinadora nacional d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Marta Ribas, va assenyalar ahir que els ecosocialistes estan disposats a acompanyar al Govern per reclamar a Madrid el que és «just». Ribas va reclamar, però, que ells els «acompanyin en allò que fa falta ara», va reclamar Ribas especificant que cal que en política fiscal es faci un gir «de 180 graus» respecte al que feia l'anterior Govern de CiU amb el conseller Mas-Colell al capdavant.

En aquest sentit, la líder ecosocialista va lamentar que, respecte al seu predecessor, Junqueras «continua exercitant les mateixes reclamacions i les mateixes prioritats en política pressupostària».