L

es mostres de dolor i de dol es van estendre per tot Catalunya i Espanya. La Universitat de Barcelona va realitzar un sentit homenatge a les tretze víctimes de l'accident d'autobús a Freginals en un acte en el qual van guardar, entre alguns plors de companys d'estudis, cinc minuts de silenci.

Amb un respectuós silenci només trencat per les notes d'El Cant dels Ocells, les centenars de persones van rendir homenatge a les universitàries mortes, en presència d'algunes de les noies que anaven en el mateix autocar, i que no van poder ocultar els plors.

A l'acte hi van acudir Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, els consellers Raül Romeva, Jordi Baiget, Josep Rull i Carles Mundó, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez.

Els senyals de dol van arribar de tots els racons de Catalunya on la major part dels edificis oficials van abaixar les banderes a mig pal. El nucli antic de Tortosa, municipi on va tenir lloc l'accident, també va retre un homenatge a les víctimes.

En l'acte hi van participar els vicepresidents del Govern, Oriol Junqueras i Neus Munté, els consellers d'Interior, Jordi Jané, i de Salut, Toni Comín, així com càrrecs territorials de la Generalitat, alcaldes, representants polítics i socials del territori. En total, prop d'un centenar de persones. La concentració va tenir lloc, precisament, just davant de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, al carrer Montcada, on la Generalitat ha penjat a la façana una senyera amb un crespó negre.

A Girona, més d'un centenar de persones van guardar un minut de silenci a les escales de davant de la seu de la Generalitat. Representants d'institucions com la Generalitat, la Diputació, l'Ajuntament de Girona, diversos cossos de seguretat i també de la Universitat de Girona van voler fer costat a les famílies.

A Lleida, una setantena de persones van participar a les dotze del migdia a la plaça Paeria en la concentració silenciosa que l'Ajuntament va convocar. Els assistents, encapçalats per l'alcalde accidental de la ciutat, Rafael Peris, i representants dels diferents grups municipals, van guardar cinc minuts de silenci per expressar el seu condol i el suport a les famílies.

L'Ajuntament va decretar dos dies de dol i va suspendre durant aquest període tots els actes oficials.

També van arribar senyals de dol del conjunt d'Espanya. El rei Felip VI també es va sumar a les mostres de condol amb un minut de silenci ahir a la seu de la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) de la Guàrdia Civil, a Valdemoro, acompanyat del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.