La majoria dels partits catalans afrontaran al llarg dels pròxims set mesos un procés de redefinició interna, amb la celebració de congressos i assemblees el calendari. Entre abril i octubre, Convergència, el PSC, PPC, ICV, Podem, la CUP i Unió organitzaran els seus conclaves per renovar estructures i recalcular estratègies, encara que la incertesa que plana sobre la política espanyola manté en suspens a les direccions dels partits.

Convergència ha posat en marxa ja la fase preliminar del seu procés de refundació, amb una primera recollida d'opinions. En el partit va agafant força la idea de dedicar una primera fase congressual, la programada per als dies 3, 4 i 5 de juny, a fixar les bases ideològiques i d'estructura de la nova CDC, i convocar un segon conclave, a poder ser al juliol, per escollir els nous lideratges.

El PSC, que devia d'haver celebrat el seu congrés ordinari el desembre passat però es va veure obligat a ajornar-lo per la celebració de les eleccions generals, ha fixat finalment el seu congrés per als dies 28, 29 i 30 d'octubre. Es preveu que, amb tota probabilitat, l'actual líder del partit, Miquel Iceta, opti a la reelecció, encara que no es descarta que finalment pugui sorgir algun rival.

Encara que el PP Català té previst convocar el seu congrés cap al final d'aquesta primavera, tot dependrà de què ocorre al Congrés, de si es produeix un avançament electoral i de quan el PP nacional celebrarà el seu propi congrés, previ als de les seves branques autonòmiques. L'actual coordinador del PPC i líder del partit al Parlament, Xavier García Albiol, ja ha anunciat la seva intenció d'optar a la presidència i rellevar així Alícia Sánchez-Camacho al capdavant de la formació.

ICV celebrarà la seva onzena Assemblea Nacional els dies 8 i 9 d'abril per renovar la seva direcció, després que Marta Ribas i David Cid hagin estat elegits nous coordinadors nacionals en el procés de primàries del partit.

Podem Catalunya segueix sense lideratge i en fase d'interinitat.El diputat de Catalunya Sí que es pot Albano Dante Fachin va presentar fa uns dies la seva candidatura per a liderar Podem Catalunya, mentre que el diputat d'En Comú Podem al Congrés Raimundo Viejo, afí a Pablo Iglesias, també es postula per encapçalar la formació.

La CUP mirarà de reforçar la seva cohesió interna a l'Assemblea Nacional prevista per al 22 de maig, en la qual es fixarà el seu nou rumb organitzatiu i polític.

Sobre Unió, en situació crítica per l'absència al Parlament i en les Corts i pels 19 milions d'euros de deute, celebrarà un Congrés Nacional l'11 de juny o el 2 de juliol.