L'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, ha expressat obertament aquest divendres la seva aposta perquè Carles Puigdemont sigui el proper candidat convergent a la Presidència de la Generalitat. "Això es decidirà per part de la nostra formació política, però a mi m'agradaria que en Carles Puigdemont hi optés, m'agradaria. Però això depèn d'ell, no depèn de mi", ha apuntat en una entrevista al diari Ara, on ha reconegut que el seu "desig i la seva convicció íntima" és que ell no ha de tornar a ser candidat a la presidència d'una Generalitat "autonòmica".

D'altra banda, Mas també ha opinat que Mariano Rajoy hauria de fer un "pas al costat", com va fer ell fa uns mesos a Catalunya.

En la mateixa entrevista, Mas ha defensat la separació entre qui ha de ser el candidat a la Generalitat i el líder o càrrec més executiu del partit. "Jo crec que hem d'anar a un model on la persona que porti el partit realment se'n pugui ocupar", ha argumentat. En aquest sentit, ha reconegut que encara no té 100% decidit si es presentarà per liderar el partit però, en tot cas, ha pràcticament descartat ser el candidat a la Presidència de la Generalitat. "Al Govern ja hi he estat, jo crec que no he de tornar a ser candidat", ha dit.

Pel que fa al seu futur, ha explicat que està rebent les opinions de la militància de CDC i les està escoltant per prendre una decisió final. Ha indicat que alguns li proposen que sigui una mena de referent, una veu "autoritzada" a l'estil del que va ser Helmut Schmidt a Alemanya. D'altres li diuen que ho faci compatible amb impulsar un 'think tank', una idea, ha reconegut, que no li "desagrada gens". Però la majoria, ha conclòs, li demanen que estigui al front del partit "sí o sí".

Quant a la figura més executiva del partit, ha assegurat que ell no donarà suport a ningú explícitament en el cas que hi hagi més d'una candidatura, ni tampoc demanarà a cap candidat que es retiri de cap cursa. "Jo amb això he sigut, estic essent i seré neutral dins del partit. Que hi ha una candidatura de consens? Jo encantat de la vida. Que finalment el consens intern no és possible i cal, democràticament, posar sobre la taula opcions diferents per ocupar la principal responsabilitat executiva del partit, doncs cap problema tampoc", ha resumit.

CDC no és una mala còpia d'ERC

El líder de CDC ha negat que el partit hagi estat una "mala còpia" d'ERC, com va apuntar fa unes setmanes el conseller de Cultura, Santi Vila. Al seu parer, els convergents tenen idees pròpies, "en alguns casos molt diferents d'ERC", i fins i tot ha dit que "representen més la centralitat del país que no pas" els republicans.

En aquest punt, ha recordat que ERC va fer un Estatut en temps del tripartit, fins i tot també als anys 30, quan tenien la Presidència de la Generalitat.

Al seu parer, la nova CDC ha de ser capaç d'aplegar no només la gent independentista, sinó també aquelles persones que defensen el referèndum però que no tenen clar encara quina opció votarien, i ha posat d'exemple els votants del PSC i d'Unió.

Pel que fa a la política espanyola, Mas ha opinat que Rajoy hauria de fer un pas al costat, però també ha demanat que se li deixi temps. En el cas d'una gran coalició entre PP i PSOE, ha considerat que l'actual president en funcions hauria de fer "un pas al costat, al darrere, cap a Galícia o cap a on ell vulgui". En la resta de casos, ha constatat que el popular ja no tindrà un paper "preeminent".

En qualsevol dels casos, ha dit que espera que la política espanyola arribi a algun tipus d'acord per evitar unes noves eleccions espanyoles.