Si demà diumenge hi hagués unes eleccions catalanes, JxSí tornaria a guanyar, però el seu descens de 4 a 6 escons al Parlament faria que la majoria absoluta independentista amb la CUP pengés d'un fil davant de l'enlairament de les confluències d'esquerra, que doblarien els seus resultats.

Així ho apunta el primer Baròmetre d'Opinió Política del 2016 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que assenyala, a més, que En Comú Podem venceria novament a Catalunya en cas de celebrar-se unes altres eleccions generals, mantenint els seus 12 escons, mentre que ERC i Ciutadans augmentarien la seva representació.

L'enquesta, amb una mostra de 1.500 persones, apunta que, en unes noves eleccions autonòmiques l'actual partit de govern a Catalunya sumaria 56-58 escons -ara en té 62-, cosa que sumat als 9-11 de la CUP (actualment en té 10) faria que les dues formacions freguessin o fins i tot perdessin la majoria absoluta independentista al Parlament, situada en 68 diputats.

Ciutadans, actualment el primer partit de l'oposició, passaria de 25 escons a 22-23, mentre que la irrupció amb més força la protagonitzaria Catalunya Sí que es pot -que uneix a ICV i Podem-, que doblaria la seva representació, d'11 a 21-23 diputats, i assoliria C's.

El PSC de Miquel Iceta perdria entre dos i tres escons (13-14), mentre que el PPC obtindria entre 9-11, situant-se en resultats similars als deu diputats que Xavier García Albiol va aconseguir en les eleccions catalanes del 27-S.

D'altra banda, en un context en què el bloqueig de les negociacions per a la formació d'un nou Govern a Espanya podria desembocar en una repetició de comicis al juny, el sondeig apunta que els resultats electorals a Catalunya no variarien massa en relació als del 20 de desembre. Així, En Comú Podem, formació vinculada a Podem, mantindria els seus 12 escons actuals al Congrés i repetiria la seva victòria electoral a Catalunya, seguit d'ERC, que augmentaria la seva representació dels 9 escons actuals a 10-11, en contraposició a la també independentista Democràcia i Llibertat (DiL), formació que inclou a CDC i que cauria de 8 a 6-7.

El sondeig, que es va realitzar entre el 22 de febrer i el 8 de març, coincidint aproximadament amb els debats d'investidura al Congrés i el pacte entre Ciutadans i PSOE, assenyala que la formació liderada per Albert Rivera creixeria de 5 a 7 escons a Catalunya, mentre que el PSC perdria un i es situaria en 7; el PP, de la seva banda, seria la força menys votada, passant de 5 a 4.

Junqueras, el més valorat

El líder d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat a Catalunya, amb una nota mitjana de 5,55, i avantatja en tres dècimes el president de la Generalitat, Carles Puigdemont (5,22). A banda de Junqueras i Puigdemont, únicament dos polítics catalans aconsegueixen l'aprovat: el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, (5,23), i el diputat de la CUP Benet Salellas, (5,16). No obstant això, en el cas de Domènech, un 58,9% de ciutadans no el coneix, percentatge que s'eleva al 84,1% en el diputat cupaire, en contraposició a Junqueras (91,8%) i Puigdemont (89,9%) que se situen entre els polítics més coneguts.