L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no recorrerà la sentència del TSJC que ha anul·lat la concessió a una empresa mixta amb Agbar de la gestió de l'aigua a l'AMB i que, segons l'opinió de l'Ajuntament de Barcelona, suposa «un punt d'inflexió» per avançar cap a un model de gestió pública de l'aigua.

En declaracions a la premsa, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i vicepresidenta de l'Àrea de Medi Ambient de l'AMB, Janet Sanz, va reafirmar els arguments que ja van qüestionar en el seu moment la constitució de la societat. Sanz va explicar que l'ajuntament està analitzant jurídicament el que diu la sentència, que es va donar a conèixer dimecres a la tarda, per valorar quins són els passos següents que cal desenvolupar.

Sanz va remarcar que «la resolució reafirma els arguments que ja van qüestionar en el seu moment la mateixa constitució de la societat, posant en dubte tot allò relacionat amb l'adjudicació directa del servei».

La vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB va recordar que, atès que la constitució de la societat no es va fer ajustant-se a les normes legals, «és necessari que des de l'administració també es doni una resposta i es plantegi un model de gestió pública de l'aigua, que és la proposta que més beneficiaria la ciutadania, ja que l'aigua és un dret humà i un bé públic».

Janet Sanz va insistir que «l'AMB no recorrerà la sentència i que es començarà a treballar per plantejar el model públic de subministrament de l'aigua».

Sanz va remarcar que per a la ciutadania aquesta situació no té cap afectació, ja que el servei se seguirà donant amb normalitat.

El TSJC ha anul·lat la concessió de la gestió de l'aigua a l'AMB perquè considera que l'administració no va justificar prou la seva decisió de no convocar un concurs públic per adjudicar directament el contracte a la companyia on Aigües de Barcelona (Agbar) té el 70%; l'AMB, el 15%; i Criteria CaixaHolding (la Caixa), l'altre 15%.

La sentència no és ferma, atès que es pot presentar el recurs davant el Tribunal Suprem que l'AMB no recorrerà. L'empresa adjudicatària va avançar que recorrerà i que seguirà oferint el servei fins que es pronunciï la instància judicial superior.

Per la seva banda, la plataforma ecologista «Aigua és vida» va demanar ahir a través d'un comunicat que s'aprofites la sentència del TSJC per municipalitzar el servei d'aigua de l'AMB.