El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l'empresa de capital mixt creada per Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per gestionar el servei integral de l'aigua de la zona. Així, després del recurs d'Aguas de Valencia, Acciona i Aqualia, la Sala Contenciosa-Administrativa ha anul·lat l'acord del 6 de novembre del 2012 del Consell Metropolità de l'AMB en considerar que l'administració no va motivar suficientment la designació directa d'Agbar como a soci privat en la nova entitat gestora.

El tribunal recorda que els principis d'igualtat de tracte i transparència son essencials en matèria de contractació pública, uns principis que imposen procediments de contractació oberts a tots els interessats, de forma que només en casos molt excepcionals és possible l'adjudicació directa del servei, excepció que ha de quedar molt ben motivada.

L'AMB va aplicar en aquest cas l'excepció consistent en l'existència d'un sol proveïdor possible. No obstant, el tribunal considera que l'administració no va ponderar adequadament els drets històrics d'Agbar ni el valor de la xarxa de distribució, ni va justificar perquè considerava impossible la concurrència d'altres companyies interessades ni la durada del contracte, que és de 35 anys.

La sentencia diu que una cosa és el valor de l'aportació d'Agbar a la societat i una altra cosa és valorar els drets que aquesta entitat ostenta i en quina mesura justifiquen una decisió tan excepcional com l'exclusió de la competència.

La sentència té el vot particular del president de la Sala, que discrepa del plantejament majoritari en considerar que la valoració dels drets aportats per Agbar justificava l'adjudicació directa de la condició de soci privat.