La nevada de les últimes hores ha acumulat gruixos importants al Pirineu oriental i ha emblanquinat força indrets del Prepirineu i punts alts de la Catalunya Central. Les comarques on ha nevat amb més intensitat han estat el Ripollès, Osona, el Berguedà i la Cerdanya. Alguns dels gruixos de neu acumulats són els 25 cm de Sant Pau de Segúries, 24 cm a Das, 20 cm a Ventolà, 15 cm a Gombrèn, 5 cm a La Pobla de Lillet, 5 cm a Puigcerdà i 2 cm a Olot. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dijous la cota de neu anirà pujant fins als 1.100 metres però aquest matí, puntualment, voltarà els 400 metres. Aquest dijous 4 comarques estan amb avís per neu, dues de les quals en nivell taronja: el Ripollès i la Garrotxa.

Les nevades d'aquesta nit i matinada han afectat localment punts del territori poc habituats i a cotes relativament baixes (600 metres). Ha baixat fins a Solsona, Berga, la Seu d'Urgell i Ripoll, on el paisatge ha quedat enfarinat.

Una desena de trucades al 112

Amb tot, aquest dijous a la matinada no s'han registrat incidències greus. El telèfon d´emergències 112 ha rebut una desena de trucades concentrades al Ripollès, Osona i el Berguedà per incidències de trànsit per neu i gel.

Segons el SMC, s´han acumulat 25 cm de neu a Sant Pau de Segúries a cota 850 m (Ripollès) i 24 cm a Das (Cerdanya). També ha nevat de manera generalitzada a totes les comarques del Pirineu Central i Oriental, a les comarques del nord i a les cotes altes de les comarques del sud de la Catalunya Central.

Protecció Civil de la Generalitat ha estat en contacte permanent amb els consells comarcals i ajuntaments de la Garrotxa, Ripollès, Cerdanya i Catalunya Central per resoldre incidències derivades de la neu sobretot en carreteres. A més, les màquines llevaneus i agents dels Mossos d´Esquadra de Trànsit han estat treballat tota la nit a les zones on la nevada ha caigut amb més força.

Carreteres afectades per la neu

Durant la nit hi ha hagut diverses carreteres afectades per neu. Segons el Servei Català de Trànsit calen cadenes per circular per la BV-4031 a Castellar de N'Hug, l´N-260 a la Collada de Toses, la C-462 a Lladurs i a la C-563 de Josa i Tuixén a Gósol. A més cal extremar la precaució a la N-141C entre Moià i Vic, a la C-38 a Molló i a la GIV-4011 a Campelles per neu o gel a la calçada.

El Consell Comarcal del Berguedà ha informat que aquest matí no s´han fet les rutes escolars de Gósol- Saldes- Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, la Nou de Berguedà i tampoc la ruta de Castellar del Riu.