La fiscalia creu que tretze dels casos denunciats per presumptes abusos sexuals per part de l'exprofessor de gimnàstica de Maristes Sants-Les Corts Joaquín Benítez han prescrit.

En un escrit tramès al titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, que investiga l'exprofessor dels Maristes, el fiscal Fernando Meneses demana al jutge que actuï només per una de les 14 últimes denúncies que li han remès exalumnes del centre, i que se sumen a dos casos més d?'agressions sexuals.

El passat 6 de febrer, el jutge instructor, Miguel Ángel Tabarés, va deixar en llibertat amb càrrecs Benítez, almenys per dos delictes d'agressions sexuals -castigats amb una pena més gran que els abusos i amb un termini de prescripció més ampli-, que el mateix exprofessor va reconèixer en el seu interrogatori.

Posteriorment, el jutge va emplaçar les parts a pronunciar-se sobre la possible prescripció de 14 denúncies més per abusos sexuals presentades per exalumnes del centre, algunes de les quals situen els fets a la dècada dels 90.

La Fiscalia manté en el seu informe que onze d'aquests casos denunciats van passar abans de 1995, quan el Codi Penal vigent era el de 1973, de manera que constituirien delictes d'abusos deshonestos, castigats amb penes de presó menor.

El ministeri públic considera que tots aquests casos han prescrit, per haver transcorregut el termini màxim de cinc anys des que els denunciants van complir la majoria d'edat.

Respecte a dues denúncies més d'exalumnes de Joaquín Benítez per fets que van passar després de 1995, el fiscal creu que encaixarien en el delicte d'abusos sexuals de l'actual Codi Penal, però també les considera prescrites per haver transcorregut ja el termini legal de tres anys.

Per contra, el fiscal demana al jutge que acusi Benítez d'un altre cas de suposats abusos sexuals ocorreguts entre els anys 2005 i 2009, perquè creu que es tractaria d'un delicte continuat, amb la qual cosa el termini de prescripció, de cinc anys, no s'hauria complert.

Segons l'opinió del ministeri públic, per aquest cas de suposats abusos a l'exalumne E. G. C., Joaquín Benítez podria afrontar una pena de fins a tres anys i nou mesos de presó.

A més d'aquests 14 casos denunciats, dos exalumnes més de l'escola Maristes de Sants-Les Corts, T. B. C. i M. G., van ratificar a finals del mes de febrer passat davant del jutge que van ser víctimes d'agressions sexuals per part de l'exprofessor d'Educació Física, fet que va reconèixer el propi Benítez.

20 acusats per abusos

El departament d'Ensenyament de la Generalitat té registrats vint expedients a docents acusats d'abusos sexuals als seus alumnes des de l'any 2006, set dels quals han estat condemnats en ferm per una sentència judicial.

La secretària general del departament d'Ensenyament, María Jesús Mier, va oferir ahir aquestes dades en una roda de premsa a Barcelona, en la qual va precisar que, de la vintena d'expedients, set docents han estat condemnats; dos més també, però han recorregut; quatre han estat absolts; i set casos es troben en fase d'instrucció.

Del total de la vintena de casos coneguts per Ensenyament els últims deu anys, com a mínim dos corresponen als recents casos dels Maristes de Sants i les Corts -i que es troben en fase d'instrucció- per abusar presumptament d'alumnes.