El comitè de Llibertats, Justícia i Interior del Parlament Europeu ha debatut aquest dijous per primera vegada sobre la situació del català a l´Estat espanyol. El secretari general de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, Davyth Hicks, ha presentat als eurodiputats el darrer informe de la Plataforma per la Llengua denunciant que la situació és "molt greu". "Veiem la discriminació lingüística com una forma de racisme", ha dit Hicks, que juntament amb eurodiputats catalans, valencians i bascos ha pressionat durant la discussió perquè la Comissió Europea obri un expedient d´infracció a Espanya per "discriminació lingüística".

"Pressionem perquè es prenguin més mesures", ha dit Hicks, que considera que la UE "no pot seguir" obviant els casos de discriminació lingüística a Catalunya. "Alguns dels casos denunciats impliquen agressions, gent a qui se li denega tractament a l´hospital o que perd la custòdia. És vergonyós i totalment inacceptable a l´Europa del 2016", ha advertit."No crec que s´ho prenguin seriosament, i ho han de fer, això ha de canviar, i per això treballem amb els eurodiputats", ha indicat Hicks.

Hicks ha explicat que la presentació d´aquest dijous sobre els casos "molt greus" de discriminació lingüística de catalanoparlants és només "el principi d´un procés" que confia que culmini amb un debat complet sobre la qüestió del català i d´altres llengües minoritàries o minoritzades a Europa en els propers mesos.

L´eurodiputat d´ERC, Josep Maria Terricabras, ha explicat que el debat és "excepcional" perquè fins ara la situació del català s´havia tractat només al comitè de Peticions, on els ciutadans poden denunciar directament els seus problemes, mentre que el comitè de Llibertats té un caràcter "més polític". "Per primera vegada el comitè de Llibertats es fa seu el tema i l´eleva a un altre nivell", ha celebrat Terricabras.

Durant la seva participació en el debat, Terricabras ha dit que "la Comissió Europea ha d´intervenir perquè l´Estat no compleix la seva pròpia legislació sobre discriminació lingüística". L´eurodiputat republicà ha demanat que el comitè celebri un ple "monogràfic" sobre la qüestió en què es tracti no només la situació del català, sinó també la d´altres llengües d´Europa.

Des de CDC, Ramon Tremosa ha indicat que "l´efectivitat de la compareixença és posar el tema sobre la taula i que eurodiputats de diferents països vegin que el tema català és present".