L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde d'Atenes, Giorgios Kaminis, van proposar ahir un pla pilot per reubicar a Barcelona cent refugiats de Síria que en aquests moments són a la capital grega. Els estats i ACNUR serien els encarregats de seleccionar el centenar de persones que es reubicarien a Barcelona.

La iniciativa és uns dels resultats de la reunió entre els dos alcaldes i es va presentar oficialment en una roda de premsa en la qual van comparèixer tots dos després de participar en una taula rodona sobre els impactes dels moviments migratoris en el marc de la Setmana de la Resiliència que se celebra a Barcelona.

L'alcaldessa de Barcelona va anunciar que s'enviarà una «carta personal» al president del Govern, Mariano Rajoy, per oferir aquesta «ajuda» per complir els compromisos de reubicació de refugiats que té contrets Espanya, i que espera que l'accepti «amb entusiasme». En aquesta carta, l'alcaldessa sol·licita al president en funcions que, «per raons humanitàries i de salvaguarda dels drets humans», l'Estat atorgui el permís corresponent a Barcelona per acollir aquest centenar de refugiats.

Ada Colau va recordar que el Govern espanyol, que és el que té les competències i els fons per atendre els refugiats, es va comprometre a reubicar 16.000 persones i que de moment només ha donat asil a 18, malgrat que Barcelona i altres ciutats fa mesos que insisteixen que volen ajudar i acollir-los.

En la mateixa línia, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va denunciar ahir que el sistema de l'Estat per a l'acollida de refugiats és «molt rígid» i «opac». Catalunya podria acollir avui mateix entre 500 i 590 persones refugiades.