El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que la reunió amb el president Carles Puigdemont obre l'«etapa de desglaç» entre Generalitat i Estat, i va fer així una crida al «diàleg» per trobar solucions al conflicte actual, encara que va rebutjar la possibilitat d'un referèndum a Catalunya.

Puigdemont i Sánchez es van reunir durant hora i quart al despatx del president al Palau de la Generalitat, en la primera reunió entre els dos dirigents, a petició del socialista. Al final del partit, Sánchez va comparèixer davant els mitjans per explicar els continguts d'una reunió que va confiar que sigui «la primera de moltes altres» que puguin tenir els dos dirigents si finalment el dirigent del PSOE és investit president.

«Crec que s'ha obert una etapa de desglaç entre Generalitat i Govern d'Espanya i la política espanyola. Quan s'obre una etapa de desglaç és quan afloren les solucions», va remarcar Sánchez. Segons el seu parer, el «diàleg i la negociació són imprescindibles per trobar una solució que convé a la majoria de catalans i espanyols. Per nosaltres no quedarà. Intentarem parlar de tot i amb tots, fins i tot amb aquells que discrepem».

I és que Sánchez es va mostrar «convençut» que dins de la Constitució «hi ha molt camí per recórrer perquè Catalunya se senti a gust com vol i com es mereix».

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir a Pedro Sánchez que el Govern manté «absolutament inalterable» el seu full de ruta cap a la independència, per la qual cosa no contempla una implicació del sobiranisme en la reforma de la Constitució, encara que li ha agraït el «diàleg». Després de la compareixença del secretari general del PSOE davant els mitjans per explicar els continguts de la reunió, va ser el torn de la consellera de la Presidència, Neus Munté, que va indicar que el president català va «agraït el gest» de Sánchez de sol·licitar aquesta reunió, per inaugurar un «marc de diàleg per normalitzar les relacions» entre el Govern i l'Estat.

«Voluntat de parlar»

Aquesta és, segons va posar de relleu Munté, «una primera diferència» entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez: «Hi ha voluntat de parlar i d'establir sinergies de diàleg, que són positives i que hem trobat a faltar els últims anys».

En el transcurs de la reunió, Puigdemont va traslladar a Sánchez el «malestar» del seu Govern per unes declaracions del líder socialista en les quals alertava de possibles problemes de «convivència» a Catalunya fruit del procés sobiranista.

Fonts de la Generalitat van explicar a Efe que en aquest punt Puigdemont es va mostrar especialment dolgut i, per la resposta obtinguda, el president va constatar que Sánchez entén que va anar massa lluny en aquest valoració i que no tornarà a utilitzar aquests termes, segons van assenyalar les fonts citades. Puigdemont li va fer saber que, d'acord amb les dades demoscòpiques del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), prop d'un 80% dels catalans són partidaris de decidir en un referèndum el futur polític de Catalunya i fins a un 87,6% «acceptaria el resultat» d'aquesta consulta: «No hi ha ni s'espera cap crisi ni ruptura de la convivència», va recalcar Munté.

Una altra de les qüestions que va plantejar Puigdemont és que per al Govern és prioritari que «el model d'immersió lingüística quedi blindat» malgrat l'acord de legislatura assolit entre el PSOE i Ciutadans: «Per al Govern és una qüestió central. No acceptarem cap matís», va recalcar la portaveu del Govern català.

Tranquilitat relativa a C's

El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, va explicar que el partit se sent «raonablement satisfet» amb el resultat de la reunió. La formació taronja va mostrar la seva satisfacció perquè «funciona el diàleg entre el líder d'un dels principals partits de l'Estat i el president d'una de les comunitats autònomes més importants» i també perquè Sánchez «s'ha mantingut en els termes pactats» per PSOE i C's en l'acord d'investidura.

En canvi, el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, va lamentar la reunió entre Sánchez i Puigdemont. «Tenim el convenciment que ha vingut a temptejar el president per si té alguna possibilitat de tenir el suport de CDC i ERC per intentar una nova investidura». El portaveu adjunt de JxSí Roger Torrent va criticar que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no hagi plantejat «res de nou». Torrent es va queixar que només parli del model de finançament i de l'Estatut, dos temes «ja sobrepassats».