L'exconseller d'Economia de la Generalitat Andreu Mas-Colell va aconsellar ahir el sobiranisme no obsessionar-se amb el «compte enrere» de 18 mesos que estableix el full de ruta de Junts pel Sí i la CUP cap a la independència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas-Colell va fer una crida a les forces independentistes a centrar «la màxima energia» a procurar que el procés sobiranista avanci en «la direcció correcta».

«Ens hauríem de treure de sobre un factor distorsionador, el compte enrere dels 18 mesos. Com més mesos passin, distorsionarà més. Aquesta tendència a establir terminis ha creat tensions innecessàries i ara tornarà a passar», va advertir.

Pel que fa a la qualificació del deute de la Generalitat, va assegurar que «les agències de ràting no són un actor important en aquesta història», perquè «Catalunya no està en els mercats internacionals». Segons Mas-Colell, «la qualificació del deute català és un fet irrellevant», perquè la Generalitat «és totalment dependent del Govern central per temes de liquiditat». «Els analistes internacionals entenen que si Catalunya té dificultats és perquè el Govern central vol que en tingui», va sentenciar.

Munté treu ferro

La portaveu del Govern, Neus Munté, va treure ferro a les declaracions que va fer l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, que va criticar que el Govern es marqui un termini per a la independència.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Munté va assegurar que aquesta afirmacions de l'exconseller no són tan diferents de les que es fan des del Govern, en el sentit que el termini de 18 mesos el volen complir, treballen «escrupolosament per fer-ho» però «no s'ha de convertir en un element que el que faci sigui lligar de peus i mans» l'executiu. «És un termini que ens hem marcat per complir-lo, però el més important és el contingut».